2024. március 28., csütörtök

Európa (utat) választ

Vasárnap talán eldől, milyen irányt vesz Európa, legalábbis az uniós része. Folytatja-e útját a vesztébe vezető lejtőn, vagy ha nem is vált irányt, legalább a féket behúzza.

Most mindenki az európai értékeket akarja megőrizni. De melyeket? Az egyik oldal, a jelenleg fölényben levőnek tűnő, az újonnan kreált értékeket véli kötelező érvényűeknek, míg a másik az évszázadok vagy akár évezredek alatt renddé formálódott társadalmi szabályokat. A liberális küzd a hagyományos ellen, hogy továbbterjessze hatalmát. Már az egykor keresztény-konzervatív hagyományt hordozó Európai Néppárt számottevő része is behódolt az új értékrend(etlenség)nek. Most azonban konzervatív irányba látszanak fordulni a tömegek, s máris a fasiszta ideológia visszatérésével riogatják a választókat, ha elfordulnak az olykor visszataszító elveket is valló liberális irányzattól. Pedig az utóbbi néhány évben megalakult vagy megerősödött pártok ritka kivétellel csupán nemzetiek. S ez már a bűnnel határos amazok szemében. Különösképp azért, mert ellenállnak a bevándorlásnak. 

A kettős állampolgársággal rendelkező vajdasági magyarok első alkalommal nyilváníthatják ki véleményüket az európai parlamenti választáson. Együtt a többi külhoni magyarral – a korábbi magyarországi parlamenti választásokon szerzett tapasztalatok szerint – szavazataikkal akár meg is növelhetik egy fővel a magyar kormánypártok képviselőinek a számát. Ám ettől függetlenül is állást foglalnak abban a kérdésben, hogy merre kellene tartania a kontinensnek. Nem is csupán a bevándorlás ügyében, hanem a nemzetek Európájának vagy az európai egyesült államok kérdésében. Bár ez a téma sem vonatkoztatható el sem a bevándorlástól, sem az egyéb liberális-baloldali eszméktől.

Nincs ország az Unióban, amely kormányának a politikáját olyan mértékben támogatta volna a nép, mint Magyarország. Három egymás utáni választáson szerzett kétharmados többség talán elegendő bizonyíték erre. És ez a negyedik, az európai sem kevésbé fontos, mint az előzőek voltak. Mert erős fölhatalmazást adhat a miniszterelnöknek a kormánypártok eddigi politikájának a további uniós képviseletére. Akár módosul jelentősen Európa útiránya, akár nem.

Nagy a tét, sok a tét. A kontinens jövőjéért folytatott küzdelem pedig vasárnap biztosan nem ér véget, hanem hétfőn új szakaszba lép.