2024. április 18., csütörtök

Pápa: az abortusz ellenzése nem vallási, hanem emberi kérdés

A terhességmegszakítás ellenzése nem vallási, hanem emberi kérdés, és az abortusz akkor sem megengedhető, ha a születendő gyermek súlyos fogyatékkal jön világra vagy alig van esélye az életben maradásra - fejtette ki véleményét szombaton Ferenc pápa egy egyházilag támogatott konferencián.

"Megengedhető egy emberi élet eldobása, hogy megoldjunk egy problémát? Megengedhető bérgyilkost fogadni, hogy megoldjunk egy problémát?" - tette fel a kérdést a katolikus egyházfő.

A rendezvény deklarált célja az olyan művi vetélések elleni fellépés volt, melyek magzati vizsgálatok eredményének birtokában születnek, ha a születendő baba fogyatékkal élő vagy súlyosan sérült lenne, esetleg alig van esélye az életben maradásra.
Ferenc úgy fogalmazott, hogy egy emberi lény "sosem lehet összeegyeztethetetlen az élettel".

A pápa szerint azok a gyermekek is megérdemlik az egészségügyi ellátást az anyaméhben, akik várhatóan nem vagy csak kevéssel élik túl a születést. Ferenc aláhúzta, hogy az ilyen gyerekek szüleit támogatni kell, hogy ne érezzék magukat egyedül, és ne féljenek.

"Ha gondoskodunk ezekről a gyerekekről, az segíti a szülőket a gyászban, mert így nem csak a veszteséget élik meg, hanem tesznek egy lépést a közösen megtett úton" - érvelt az egyházfő, aki szerint így a szülők egész életükben magukkal hordozhatják gyermekük emlékét, és lehetőséget kapnak arra, hogy szeressék babájukat.