2024. március 28., csütörtök

Megkezdődött a visszaszámlálás

Június első hétvégéjén lesz a felvételi vizsga a tehetséggondozó gimnáziumokban és a művészeti középiskolákban

Május első felében lezajlott a tehetséggondozó gimnáziumokba és a zenei középiskolákba való jelentkezés. Utánajártunk, mi a helyzet a szabadkai és a zentai oktatási intézményekben.

Novák Károly Attila, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója elmondta, hogy a felvételi vizsgára összesen 58 nyolcadikos diák jelentkezett: – Az angol nyelvi szakra 45, a németre pedig 13 tanuló jelentkezett. A felvételi vizsgákat június 1-jén és 2-án tartjuk, mindkét nap 10 órai kezdettel. A diákok június 1-jén, szombaton magyar nyelvből, másnap pedig idegen nyelvből vizsgázhatnak. A rangsorolásnál figyelembe vesszük a felvételi vizsgán összegyűjtött pontokat, valamint a diákok általános iskolai átlageredményét és a kisérettségi pontszámait is.

A szabadkai zenei középiskolába összesen 15 magyar diák jelentkezett. Mint Marijana Krnić iskolatitkártól megtudtuk, két tanuló szeretne zeneelméleti szakra, 13 diák pedig a zenei előadó szakra iratkozni. Az intézményben május 31-én, június 1-jén és 2-án lesz a felvételi vizsga. A jelentkezők május 31-én szolfézsből és zeneelméletből, szombaton énekből és hangszerből, vasárnap pedig szolfézsből vizsgázhatnak. Június 6-án hirdetik ki a felvételi vizsga előzetes eredményeit. Az intézmény ezen a napon fogadja a fellebbezéseket, és ekkor lehet benyújtani a hiányzó okmányokat is. Másnap, június 7-én teszik közzé a felvételi vizsga végső eredményeit. A szabadkai zenei középiskolába való beiratkozás június 28-án lesz.

Hatvan elsős diák iratkozhat a Bolyaiba. A tavalyi évhez hasonlóan idén is három szak nyílik a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban – mondta Csikós Pajor Gizella, az iskola igazgatója. A már jól bevált matematikai tagozat mellett képzőművészeti tagozatot is indítanak, és ismét megnyitják a tavaly megnyílt számítástechnikai és informatikai tagozatot is. Mindhárom tagozatra húsz diákot vehetnek fel, a tanulóknak pedig felvételi vizsgát kell tenniük: – A felvételi vizsgák a következőképpen alakulnak: május 31-én, június 1-jén és június 2-án kerül sor a képzőművészeti tagozatosok háromnapos felvételijére, elsején felvételiznek a matematikai, másodikán pedig az informatikai tagozatra készülő diákok. A képzőművészeti és a matematikai felvételik Zentán zajlanak, az iskolánk épületeiben, az informatikában tehetséges tanulóknak viszont Szabadkára kell utazniuk, ugyanis a felvételi vizsga helyszíne a Svetozar Marković Gimnázium. A képzőművészek felvételi vizsgájáról elmondta, hogy a tanulóknak a három napon át tartó felvételin három különböző területen kell bizonyítaniuk a rátermettségüket és a tehetségüket. Első nap ceruzarajzot, második nap festményt készítenek, a harmadik napon pedig agyagszobrot alkotnak. A három alkotást külön-külön pontozzák, ezek összesítéséből tevődik majd össze a végső felvételi pontszám. A matematikai felvételi vizsgán egy tizenkét feladatból álló tesztet kell kitölteni, amire két órájuk van a diákoknak. Mint elmondta, ezek jóval nehezebb feladatok, mint amivel a nyolcadikos diákok a kötelező iskolai tananyag keretén belül találkoznak. A számítástechnikában és informatikában tehetséges tanulóknak szintén matematikából kell felvételizniük, de nem karikázós tesztet töltenek ki. A vizsga során tizenkét emelt szintű feladatot kell kidolgozniuk. Hozzátette, hogy bár mindkét tagozatra matematikából felvételiznek a diákok, mivel két különböző nehézségű és formátumú feladatsorról van szó, a két tagozat nem átjárható mindkét irányban: – A matematikai felvételi vizsga érvényes az informatikai tagozatra is, de ez fordítva nem így van. Tehát az informatikai felvételi vizsgával nem lehet beiratkozni a matematikai tagozatra. Az igazgatótól megtudtuk azt is, hogy a képzőművészeti tagozat felvételi vizsgájára 24, a matematikai tagozatéra 44, a számítástechnikai és informatikai tagozatéra pedig 41 diák jelentkezett. A két utóbbi tagozat esetében nagy az átfedés: harminc olyan tanuló van, aki mindkét felvételi vizsgát szeretné megírni.