2024. április 25., csütörtök

Épülhet az Újvidék–Kabol kerékpárút

Az önkormányzat kiírta a versenypályázatot a peremvárosi faluig vezető bicikliútvonal megépítésére

A tervezett kerékpárút része lesz az európai uniós, transzregionális bicikliútnak (EuroVelo). Megépítésének az a célja, hogy jobb közlekedési útvonalat biztosítson Szerbia és Magyarország, valamint az Európai Unió között.

Az EuroVelo rendszere összesen 15 különböző, Európán átívelő kerékpárútból tevődik össze, főként azok élvezhetik majd, akik naponta használják bringájukat. Az EuroVelo kerékpárútjainak hossza 70.000 kilométer, három szerbiai útirány létezik, a 6-os, a 11-es és a 13-as, ezeknek hossza 660 kilométer (az alternatív útirányokkal együtt 1100 kilométer). Az Újvidék–Kabol kerékpárút hossza a tervek szerint 16 kilométert tesz majd ki.

A tervezett út, amely az újvidéki önkormányzat versenypályázata kiírása alapján készülhet el, a Nemzeti Kerékpárút része lesz, ennek köszönhetően a Kaboli–Péterváradi Természetvédelmi Övezetet könnyebben lehet majd megközelíteni.

A tervezett kerékpárút megépítése a kőolaj-finomító mellett elhúzódó töltésen kezdődik, azon a helyen, ahol egyébként a Duna–Tisza–Duna-csatornán keresztülívelő hidat tervezik. Az első 3,5 kilométeres szakasz már elkészült a DTD-csatorna mellett, a hátralévő szakaszt pedig az elkövetkező időszakban építik meg.

A 021.rs honlapján közölt cikk kitér arra is, hogy az önkormányzat által kiírt versenypályázatra június 17-éig fogadják a projektumtervezeteket. Az EuroVelo projektum keretében lebonyolított, építési munkálatok 2017-ben kezdődtek, és kisebb-nagyobb intenzitással folyamatosan tartanak.

Emlékeztetőül, nemrég elkészült a Begecs és Futak közötti kerékpárút, amely a tervek szerint majd Újvidékig folytatódik, és amely szintén az EuroVelo 6-os útirányához tartozik. A nemzetközi biciklipálya-hálózat Franciaországban kezdődik és Romániában ér véget.