2024. március 28., csütörtök

A család erősítéséről tanultak az óvónők

Folytatódik az MNT óvodapedagógus képzése
A képzésen 22 óvónő vett részt (Fotó: Gergely Árpád)

A képzésen 22 óvónő vett részt (Fotó: Gergely Árpád)

Kétnapos szakmai továbbképzést szervezett a Magyar Nemzeti Tanács a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában óvodapedagógusok részére. Magyarország Kormánya 2017 óta külön figyelmet fordít a vajdasági óvodák eszközfejlesztésére és a magyar óvónők továbbképzésére. A hajdújárási iskolában A korai intervenció kérdései és néhány területe címmel szervezett képzésen három intézmény 22 óvodapedagógusa vesz részt.

A szakmai továbbképzést pénteken Baráth Gábor Gergely, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke nyitotta meg.

Baráth Gábor Gergely (Fotó: Gergely Árpád)

Baráth Gábor Gergely (Fotó: Gergely Árpád)

– A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Magyar Nemzeti Tanács, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően szerveződnek az előadások. Nemcsak az eszközbeszerzésre kell gondolni, hanem a pedagógusok továbbképzésére is, hiszen nagyon fontos, hogy új információkhoz kerülve bővítsék tudásukat és tapasztalatukat az óvónők. Erre építve tudjuk elérni azt, hogy minőségibb és jobb óvodai munkát biztosítsunk az óvodákban. A cél, hogy vonzóbbá tegyük a magyar óvodai csoportokat Délvidéken, azaz minél több magyar gyermeket magyar csoportba írassanak, ezzel bővítve azok számát. A mai továbbképzés lényege a családközpontú munka megteremtése, annak megerősítése, illetve azoknak a módszereknek az elsajátítása, amivel a családokat erősíteni lehet. Fontos, hogy a 21. században erősek legyenek a családok – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Baráth Gábor Gergely, és hozzátette, hogy a képzésen résztvevők visszajelzései pozitívak, mindig telt ház van.

Barsi Zsuzsanna Adáról érkezett és már második alkalommal vett részt a tanfolyamon.

Barsi Zsuzsanna (Fotó: Gergely Árpád)

Barsi Zsuzsanna (Fotó: Gergely Árpád)

– A törökfalusi óvodában dolgozok. Sokan vagyunk az intézményben és beosztás szerint dől el, hogy ki vehet részt a képzésen. Fontosnak tartom, hogy anyanyelvünkön tartják az előadásokat, mert ennek köszönhetően sokkal könnyebben elsajátítjuk a hallottakat, ami által tovább fejlődhetünk szakmailag. Tapasztalatunk ugyan van, de az itt elhangzott témák megerősítenek bennünket tevékenységünkben. A képzés mindig interaktív, gyakorlati példákon keresztül tanulunk, az előadók gyakran bekapcsolják a hallgatókat a beszélgetésbe. Könnyen merünk kérdezni, kérdéseinkre pedig azonnal választ is kapunk – részletezte az óvodapedagógus.

Az MNT továbbképzését a hajdújárásival egy időben Nagybecskereken és Kúlán is megszervezték.