2024. április 25., csütörtök

Polgármesternél az éhségsztrájkolók

A nagybecskereki „fantomok” hétfő óta tiltakoznak a rendezetlen ivóvízellátás miatt

Nagybecskerek rendezetlen ivóvízellátása miatt a városháza előtt felállított sátorban hétfő óta éhségsztrájkot folytat Milan Pernat és Miljan Čičić. Az egyesült fantomok mozgalma néven ismert két aktivistát ma Čedomir Janjić polgármester fogadta. A rövid tárgyalás után rögtönzött sajtótájékoztatón közölték, hogy minkét fél elmondta a magáét, de közös álláspontra nem jutottak. Azt sem lehet tudni, hogy folytatják-e majd az éhségsztrájkot.

A polgármester ablaka alatt (Fotó: Kecskés István)

A polgármester ablaka alatt (Fotó: Kecskés István)

Az aktivistáknak két követelése van: az egyik az, hogy helyezzenek ki a város több helyén ivóvizes lajtos kocsikat, a másik pedig az, hogy a város közvéleménye kapjon egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy pontosan mikortól rendeződik Nagybecskerek ivóvíz-ellátása. Mint ahogy a tárgyalás után elmondták, mint ahogy az sejtették is, most se kaptak egyértelmű válaszokat.

A polgármester elmondása szerint a lajtos kocsikból kapott víz sem felelne meg a követelményeknek. A vízgyár üzembe helyezésének a dátumával kapcsolatban pedig a polgármester a korábbi nyilatkozatát ismételte meg, vagyis, hogy az idén júniusban üzembe helyezik a vízgyárat. Az aktivisták szerint kivárják ezt az egy hónapot, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy betartják-e az ígéretet vagy pedig megint becsapták a nagybecskereki polgárokat. Bár ők nem hisznek abban, hogy rövidesen rendeződik a város vízellátása.

Szerintük az éhségsztrájk nem valamiféle performansz, hanem egy radikális akció. Ugyanakkor nem tartják korrektnek az önkormányzat által ellenük indított lejárató kampányt, amelyben azt állítják mindkettejükről, hogy az igazgatóbizottságok tagjai voltak a korábbi hatalom idején. Emlékeztettek, hogy a korábbi hatalom idején írták alá a szerződést a vízgyár megépítéséről a német Wassertechnik társasággal, de a hatalomváltás után felbontották azt.

Čedomir Janjić polgármester szerint az éhségsztrájkkal nem lehet megoldani a város vízellátását. Szerinte 2004-ben, a vezetékes víz használatának a betiltása után lett volna időszerű a lajtos kocsik bevezetése, akkor talán lett volna értelme az éhségsztrájknak.