2024. április 25., csütörtök

Teo teljes csapattal utazna Kínába

Miloš Teodosić, a szerb kosárlabda-válogatott első számú irányítója és egyben csapatkapitánya a minap a nemzetközi szövetség (FIBA) hivatalos portáljának nyilatkozott az augusztus végén kezdődő, kínai világbajnokságra készülve. Az NBA-t néhány hónapja elhagyó, jelenleg klubcsapat nélküli klasszis szerint hazájának esélye van arra, hogy 2014 után sorozatban másodszor is bejusson a fináléba. Akkor Szerbia az Egyesült Államoktól – ki mástól? – kapott ki (129:92), s azóta a válogatottat a legjobbak között tartják számon, jelenleg például negyedik a világranglistán.

Teo szerint a döntőhöz arra van szükség, hogy a Sasok nagyágyúi kivétel nélkül jelen legyenek Saša Đorđević szövetségi kapitány keretében. „Az első cél, hogy egészségesen átvészeljük a felkészülést. Tekintettel arra, hogy a vb-ről van szó, korai még az éremről vagy az olimpiai selejtezésről beszélni. Azt azonban már korábban is elmondtam, hogy ha a tudásunk legjavát adjuk, és mindent beleadunk a küzdelembe, jó eredményre számíthatunk.”

Közel öt éve, hogy Teodosić főszerepet játszott a szerbek vb-menetelésében, s ott volt a 2016-os riói olimpián is, ahol kísértetiesen hasonló forgatókönyvvel, ugyanúgy az USA-tól kaptak ki (96:66) a döntőben, ahol már Nikola Jokić is megmutathatta tehetségét. A „Joker” nemrég zárta le sikeresnek mondható NBA-szezonját, a Denver vezéreként a nyugati főcsoport-elődöntőig menetelt. A szerbek nyilvánvalóan szeretnék, ha ő is ott lenne a kínai keretben, de Đorđević mester egyelőre nem hirdetett névsort.

Teodosić reménykedve reagált a kérdésre, vajon Szerbia a legerősebb felállásában utazik-e Kínába: „Hiszem, hogy így lesz. Nagyon bízom benne, hogy senki sem sérül le a nyáron, és más egészségügyi problémánk se lesz. Van rá esély, hogy mindannyian ott legyünk” – fogalmazott a rutinos kosaras, aki arra is kitért, hogy tekintélyszemély lévén felemelné-e hangját az öltözőben annak érdekében, hogy valakit-valakiket meggyőzzön a címeres mez felöltéséről. „Ha szükség lesz beszélgetésre nekünk játékosoknak, egymás között, természetesen kész vagyok részt venni. De a belső körben kezeljük a dolgainkat, nem tartozik minden a nyilvánosságra.

Az irányító a 2017-es Eb-t kihagyta, és az idei vb-selejtezők közül is csak az utolsó kettőn vett részt, ám ezeken megvillogtatta kiemelkedő tudását és játékszervezését: Észtország ellen 16 pontot és 10 gólpasszt, Izrael ellen 11 pontot és 9 gólpasszt jegyzett. Kínai szereplése biztosra vehető, ami annyiban különös lesz számára, hogy február óta, amikor a Los Angeles Clippers megvált tőle, nem játszott klubcsapatban – de épp ezért pihentebb is lesz társainál.Szokatlan lesz számomra így játszani, új tapasztalat lesz mindenképp, és remélem, most fordul elő utoljára. Eleget lazítottam, most eljött az idő a munkára. Kizárólag a kosárlabdára kell összpontosítanom, ki kell használnom a szabadidőmet arra, hogy a vb-felkészülés a lehető legjobban kezdődjön el” – magyarázta bizakodva a 32 éves játékos.

Szerbia ellenfele Kínában Angola, a Fülöp-szigetek és Olaszország lesz a D csoportban. Ha megszerzik az első két hely egyikét, a spanyol, iráni, Puerto Ricó-i, tunéziai C kvartett első két helyezettjével folytatja a küzdelmet a középdöntőben.