2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Előrendel

Reklámszövegekben találkozhat az ember az előrendel igével. Többnyire könyvterjesztők élnek vele: Rendelje elő újdonságainkat! (Libri) – Rendelje elő most 40% kedvezménnyel James Lovegrove Sherlock Holmes: Lidércnyomás című könyvét! – Rendelje elő most George R. R. Martin A Tűz és Jég világa c. könyvét. – Érkeznek az év első könyvsikerei, rendelje elő őket… – Líra Könyv Zrt. – Böngésszen 2018 legkedveltebb olvasmányai között, vagy rendelje elő a hamarosan megjelenő sikerkönyveket! – Aki nem rendelte még elő, vagy a bemutatón szerette volna megvenni a könyvet, az az alábbi linken, a Libri.hun rendelje elő. – Rendelje elő az országok riportjait, hogy elküldjük... – Rendelje elő együtt a Sötét tanítványt és Az ébredő Erő puhafedeles kiadását 30% kedvezménnyel! – Rendelje elő az Elit játszma című könyvet és nyerjen páros mozijegyet a film VIP vetítésére. – Akkor ne habozzon, rendelje elő az ifjú szerző harmadik, új könyvét, amely igen beszédes névre lett „elkeresztelve”.

Egyéb termék előrendelésére is érkezhet buzdítás: Aki akar egyet, az mindenesetre már most rendelje elő, ugyanis a Rimac állítólag összesen csak 150 darabot tervez majd építeni belőle. – Rendelje elő Nikon D850 fényképezőgépét nálunk, és ajándék Sony XQD 128Gb memóriakártyával lepjük meg. – Rendelje elő a Lumix GH5S fényképezőgépet az alábbi viszonteladók egyikétől! – Rendelje elő felszerelését online az interneten, így lefoglalva tartjuk Önnek a szükséges felszerelést. – Rendelje elő a Fifa 18 játékot! – Válasszon egyedi ételeink közül, rendelje elő azonnal! – Aki szeretne részt venni ebben az ízmámorban, az feltétlenül rendelje elő a tálat és foglaljon asztalt az éttermünkben, nehogy lemaradjon. – Ha szeretné a következő szállítmánnyal meghozatni a megtetszett, de hiányzó terméket, akkor rendelje elő! – Rendelje elő karácsonyi csomagjait!

A mai magyar köznyelvben ’a költségeket vállalva megmondja vagy írásban kéri, hogy valamely árut egy ízben vagy szabályos időközökben szállítsanak neki’ jelentést a megrendel ige fejezi ki. Zömmel ezt használják a beszélők. Akik mégis az előrendel igével élnek, ezt abban a tudatban teszik, hogy tartalmilag különbözik a megrendel igétől, olyan termékre vonatkozik, amely még nincsen meg, de ha kellő számú potenciális vásárló tart rá igényt, akkor elkészítik. Az előrendelések abban vannak a gyártó segítségére, hogy megtervezeti, mikorra mennyi terméket készítsen. Az előrendel szó mintája az angol pre-order neologizmus. Magyar megfelelője előjegyez is lehetne.

Az előrendel ige szórványosan már a XIX. század első felében felbukkant, de akkor egészen más jelentésben használták: „Mit se szóljon – hagyjon el – kérem – esedezem – siessen, rendelje elő kocsimat – az égre, siessen!” (Szathmáry József: Szökött katona, 1844.); ’Olly téreken, s azon utczákban rendelje elő az épület főrészeit, mellyek a legszabadabbak.” (Hasznos Mulatságok, 1841)