2024. március 28., csütörtök

Timmermans Munkáspártja nyert a holland EP-választáson

Az exit poll jelentések szerint a Franz Timmermans vezette szociáldemokraták nyerték a legtöbb mandátumot a hollandiai Európai Parlamenti választáson. A párt körülbelül 18%-ot szerzett és így 5 képviselői helyre számíthat. Az Európai Bizottság alelnöke ezt úgy értékelte, hogy a hollandok még hisznek az integrációban.

Franz Timmermans (Fotó:Beta/AP)

Franz Timmermans (Fotó:Beta/AP)

- Sokat utazgattam a tagállamokban és azt láttam, hogy az emberek egy másfajta EU-t szeretnének. Egy olyat, amelyik harcol a klímaváltozás ellen, amelyik szociálisan érzékeny és amelyik nem nézi tétlenül, hogy a nagyvállalatok elkerülik az adófizetést - mondta Timmermans.

A második helyre a holland miniszterelnök Mark Rutte pártja, a Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért futott be. Ők 4 mandátumot kaphatnak. Mindössze egyel többet, mint a Thierry Baudet vezette szélsőjobboldali Demokratikus Fórum.

A voksolás vesztese, Orbán Viktor és Matteo Salvini egyik legfőbb szövetségese Geert Wilders lett. A bevándorlásellenes Szabadságpárt minden korábbinál rosszabb eredményt ért el és csak egy képviselőt küldhet az EP-be.

Ma Írországban és Csehországban nyílnak meg a szavazókörök.