2024. április 19., péntek

Ellenintézkedések Koszovóval szemben

A megszorításokat esetleg másfél hónap múlva foganatosítják

A koszovói szerbek politikai képviselőivel, valamint Szerbia legjelentősebb koszovói intézményeinek vezetőivel folytatott tárgyalást követően Aleksandar Vučić államfő bejelentette, hogy Szerbia határozott, komoly és megszorító jellegű, ám egyben korlátozott erejű intézkedésekkel reagál Pristina magatartására – egyebek mellett a tavaly novemberben elrendelt védővám, valamint a népirtásról szóló parlamenti határozat okán. Mint hozzátette, az intézkedéseket egyelőre nem foganatosítják, megvárják, hogy mi történik a július 1-jén, vagy 2-án Párizsban megtartandó nyugat–balkáni csúcstalálkozón. Utóbbi az április végén Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére Berlinben megtartott csúcstalálkozó folytatása.

– Arra törekszünk, hogy az ellenintézkedések semmilyen módon ne érintsék, vagy befolyásolják a koszovói szerbeket. Határozottak és szigorúak lesznek, ám egyben korlátozott erejűek is – taglalta az államfő a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint.

Vučić azt is elmondta, hogy másfél hónap múlva azért utazik Párizsba, hogy tájékoztassa Merkelt és Macront a tervezett intézkedésekről, amelyekkel tavaly november óta vár Szerbia, noha Pristina támadásai azóta is folyamatosak.