2024. április 19., péntek

Elengedhetetlen az ügyvédi állásfoglalás

Aki ezt a hivatást választja, annak a jogállamiság kérdéseiről is véleményt kell formálnia – 144 éves a Vajdasági Ügyvédi Kamara
Hagyományok, vagy korszerűsítés? – Ez az ügyvédi pálya egyik legfontosabb kérdése ma (Fotó: Ótos András)

Hagyományok, vagy korszerűsítés? – Ez az ügyvédi pálya egyik legfontosabb kérdése ma (Fotó: Ótos András)

Vissza kellene hozni azoknak az időknek a tapasztalatait, amikor az ügyvédeket a mainál sokkal nagyobb tisztelet övezte, a társadalom egésze felnézett rájuk, jelentette ki a Vajdasági Ügyvédi Kamara megalapításának 144. évfordulója alkalmából megtartott díszülésen Újvidéken ma a Tartományi Képviselőház üléstermében Pásztor István, a parlament elnöke. Mint mondta: maga is úgy nőtt fel, hogy az ügyvédekre mint az átlagosnál nagyobb képességekkel rendelkező személyekre tekintett, s olyan idők voltak ezek, amikor kevesebben foglalkoztak ezzel a szakmával, mint manapság. Pásztor megállapította, nincs jogállamiság az ügyvédség, e szakma nélkül, ezért az ügyvédségre mint a társadalom fontos pillérére kell tekintenünk, mely, egyebek mellett, fontos hidat képez a politika és a jogrend között is.

Az ügyvédségnek ma olyan kérdéseket kell a szakmabeliekkel egymás között megvitatnia, mint például a szakma jövőjét érintő változások: lehet-e ragaszkodni a hagyományokhoz úgy, hogy közben meg is újuljon, korszerű köntöst kapjon ez a hivatás, mit jelent egyáltalán a modern jogi képviselet, mi mindent kell megváltoztatniuk munkájuk, a polgárok ügyeinek vezetése során az ügyvédeknek, mutatott rá a helyszínen tett felszólalásában Vladimir Beljanski, a Vajdasági Ügyvédi Kamara elnöke. Ami örök érvényű igazságnak számít: az ügyvédeknek is folyamatos önképzésre van szükségük, mindig az aktuális jogszabályok teljes ismeretével kell rendelkezniük, állapította meg. Úgy kell megfelelni az elvárásoknak, hogy a szakma elődjeit se szégyenítsük meg, ugyanakkor hatékonyan eleget teszünk a jelenlegi feltételeknek is, tette hozzá.

A tanácskozáson, melyen jelen voltak a kamara ügyvédei, külföldi kamarák vezetői, bírók, ügyészek, elhangzott, hogy az ügyvédeknek nem csupán a jogi képviselői feladatuknak kell eleget tenniük, ők a hatalom független ágának számítanak, ezért folyamatosan véleményt kell mondaniuk az emberi jogokkal, szabadságjogokkal, szólásszabadsággal, alkotmányossággal, büntetőtörvénykönyvvel kapcsolatos aktuális kérdésekről is.