2024. április 19., péntek

Még át lehet adni a levélszavazatokat

Szombaton este tízig, vasárnap reggel hat és este hét óra között fogadja a polgárokat a Szabadkai Főkonzulátus

Vajdaságba több mint 70 ezer szavazási levélcsomagot postázott május elején a Nemzeti Választási Iroda azoknak a kettős állampolgároknak a számára, akik az Európai Unió egyik tagállamában sem rendelkeznek lakhellyel, de szeretnének részt venni a vasárnap megtartandó magyarországi európai parlamenti választáson. Attól függően, hogy a polgárok hogyan kérték, a szavazási levélcsomagok vagy a lakcímükre érkeztek, vagy Magyarország valamelyik külképviseletére. A belgrádi nagykövetségre 40 kettős állampolgár kérte levélcsomagját, míg a Szabadkai Főkonzulátusra 1848 szavazó. A levélcsomagokat múlt hétfőtől lehet átvenni, illetve leadni. A vajdasági polgárok lakcímére 70 700 levélcsomagot postázott az NVI.

Babity János: Naponta visszük fel Budapestre az elkészült, vagyis összerakott, külön dobozokba csomagolt levélszavazatokat (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Babity János: Naponta visszük fel Budapestre az elkészült, vagyis összerakott, külön dobozokba csomagolt levélszavazatokat (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Egy személy több kitöltött szavazócsomagot is bedobhat az urnába (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Egy személy több kitöltött szavazócsomagot is bedobhat az urnába (Fotó: Pesevszki Evelyn)

Dr. Babity János, a Szabadkai Főkonzulátus főkonzuljának elmondása szerint az érdeklődés folyamatos, mindennap érkeznek a polgárok, akik átveszik levélszavazási csomagjukat, de olyanok is vannak, akik már a kitöltött és lezárt levélszavazatokat helyezik el a Főkonzulátuson felállított urnák valamelyikébe.

– Naponta visszük fel Budapestre az elkészült, vagyis összerakott, külön dobozokba csomagolt levélszavazatokat, azért, hogy a Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külső boríték megvizsgálásával már el tudják kezdeni saját munkájukat. A csütörtöki nap reggelével több mint 27 ezer ilyen csomag már elindult Budapestre – taglalta Babity János.

Mint az a főkonzul mai sajtótájékoztatóján kiderült, holnap a Főkonzulátus továbbra is hosszabbított nyitvatartással várja a polgárokat, reggel hat és este tíz óra között. Ebben az időszakban át is lehet venni a szavazási levélcsomagot és le is lehet adni a szavazatokat. Vasárnap a magyarországi szavazókörökkel összhangban a Főkonzulátus reggel hat órakor nyit és este hét órakor zár, tette hozzá Babity János, mondván, hogy a korábban megejtett törvénymódosítás mentén ezen a napon továbbra is fel lehet venni a levélszavazatokat, valamint mint korábban, ekkor is le lehet adni a kitöltött szavazatokat.

A szavazási levélcsomagot kizárólag személyesen, a személyazonosság igazolását követően lehet átvenni, emlékeztetett Babity János, kiemelvén, hogy a személyazonosságot érvényes magyar, vagy szerb okmánnyal, azaz útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal lehet igazolni. Ezzel ellenben a kitöltött szavazási levélcsomag leadásának alkalmával nem kell igazolni a személyazonosságot, és azt is fontos tudni, hogy egy személy több levélszavazatot is bedobhat az urnába. Az szintén kiderült, hogy május 17-ével bezárólag 584 magyarországi lakcímmel rendelkező magyar szavazópolgár jelezte, hogy a Szabadkai Főkonzulátuson szeretne szavazni május 26-án, a magyarországi európai parlamenti választáson.