2024. április 19., péntek

Ragyogó művészek fellépése Újvidéken is

Belgrád után Újvidéken mutatkozott be Monika Cerovčec és Anabela Barić szoprán, Franko Klisović kontratenor, Ivan Bingula és Siniša Galović tenor és Tomislav Fačini basszus-bariton énekes, az Antiphonus együttes tagjai (az utóbbi az együttes művészeti vezetője is).

Fergeteges tapsot kapott az újvidéki közönségtől az Antiphonus és a New Trini-tity Baroque együttes (Bozsoki Valéria felvétele)

Fergeteges tapsot kapott az újvidéki közönségtől az Antiphonus és a New Trini-tity Baroque együttes (Bozsoki Valéria felvétele)

A vendégszereplő horvátországi együttes a New Trinity Baroque együttessel a barokk zenéhez méltó helyen, a székvárosi Matica srpska Galéria nagyformátumú festmények kiállít termében varázsolt csodálatos hangulatot. A Predrag Gosta alapította történelmi hangszereken muzsikáló, nemzetközi hírnevű együttes művészei közül Srđan Sretenović barokk csellón, Darko Karajić chitarronen, Predrag Gosta pedig csemballón és orgonán játszott. A belgrádi Szent Péter-templom után az újvidéki képtárban Giacomo Carissimi Jephte c. oratóriuma, J. S. Bachnak a Jesu meine Freude c. motettája, Carlo Gesualdo da Venosának a Moro, lasso és az Ecco moriro dunque c. madrigálja csendült fel teljes szépségében a ragyogó énekesek és zenészek előadásában. Erre és a többi koncertre a Korai Zenei Fesztivál keretében került/kerül sor Belgrádban és Újvidéken a szerbiai művelődési és tájékoztatási minisztérium, a belgrádi Olasz Művelődési Intézet, az Ausztriai Művelődési Fórum, a Francia Nagykövetség, a belgrádi Collegium Hungaricum Magyar Művelődési Központ, valamint a VEMA nevű vajdasági korai zenei egyesület és az egyesült államokbeli Makris Alapítvány támogatásával, Újvidék Zenekedvelő Ifjúsága szervezésében. A hangversenyre a belépés díjtalan volt.