2024. március 29., péntek

Sporhétvége után falunapi ünnepség

Bácskossuthfalva az idén is rendezvénysorozattal jegyzi a település ünnepét

Falunapot ünnepel Bácskossuthfalva a hétvégén. Pénteken 17 órakor kezdődik a májusi koncert az iskolában, majd a nagybecskereki Madách Amatőr Színpad a János vitézt adja elő a színházteremben.

Szombaton egész napos program lesz: a Vöröskereszt önkéntes véradói 10 órakor vehetik át az elismeréseket, 11 órakor kezdődik a nyugdíjasok sporttalálkozója, majd 15 órától a helyi közösség díszülése a Juhász bálteremben, ezt követően startol a falunapi grillparty a parkban. A rendezvény művelődési része 17 órakor kezdődik a szabadtéri színpadon, majd 19 órától retró disco Manóval.

A bácskossuthfalvi falunapot immár hagyományosan sporthétvége előzi meg. Az idén hatodik alkalommal szervezte meg a Moravicai Csuka Sporthorgász-egyesület a falunapi horgászversenyét, amelyre több mint 30 helyi és községbeli felnőtt, illetve gyermek nevezett be. A legügyesebbek érmekkel és diplomákkal gazdagodtak, a kifogott 14 kg-nyi hal nagy része pedig visszakerült a tó vizébe. Az eredményekről Oláh István, a szervezet titkára nyilatkozott:

– Az első helyezett 2,5 kg-nyi hallal Bíró Ferenc lett, a második helyen a pacséri Csányi Ferenc végzett, harmadik pedig a helyi Masić Svetislav. A gyerekeknél Kollár Emil fogta ki a legtöbb halat, bronzérmes a topolyai Vekić Veljko, harmadik pedig a helyi, Dimovity Dániel, a hölgyek körében pedig Gyantár Etelkát díjaztuk.

A Rekreációs Központban teketornát rendeztek. Bogárdi Józsefet, az utóbbi időben kiemelkedő eredményeket elért Sloboda Tekeklub elnökét kérdeztük.

– Az idén csaknem 50 versenyző nevezett be a falunapi teketornára, a községbeliek mellett például Szabadkáról is érkeztek. Az amatőrök 60 dobással versenyeztek, továbbá külön kategóriában mérték össze erejüket a hölgyek és a gyerekek. Ebben az évben bevezettük a benevezési díjat, amit jelképes 50 dinárban határoztunk meg, és az összegyűjtött pénzt az Id. Kovács Gyula Általános Iskola javára ajánlottuk fel – nyilatkozta Bogárdi.

A hagyományokhoz híven a Vadászlak mögött, az egykori téglagyár vadregényes terepének egyik sarkában a Káliz Íjász- és Hagyományőrző Egyesület és a Vajdaság több pontjáról érkezett versenyzők serénykedtek, a másik felében pedig a koronglövők. Nagy Tibor, a falubeli íjászat egyik zászlóvivője nem kis elégedettségének adott hangot, hogy a résztvevők számával egy kicsit elszámították magukat.

– Csaknem 60-an jelentkeztek, és amikor mindenki megérkezett, kiderült, hogy 90-en vagyunk. A házigazdák, illetve a községbeliek mellett Becséről, Magyarkanizsáról, Cservenkáról, Bajmokról és Horgosról, illetve Temerinből és Újvidékről érkeztek, de szekszárdi csapatunk is van. Az idei év változása, hogy több terepünkön az egyre inkább elterjedő gumigranulátumból készült, háromdimenziós figurákra lehetett célozni. Egyedül a ránk jellemző, mozgó, futóvad terep maradt a régi – mondta el Nagy Tibor.

A koronglövők versenye is hagyományosnak számít a falunapi rendezvénysorozaton. Ezúttal főleg Észak-Bácskából érkeztek a legtöbben, a helyi vadászok mellett Oromról, Szabadkáról, Zentáról is – tudtuk meg Papp László főszervezőtől.

– A bácskossuthfalvi verseny egyben körzetinek is számít, illetve házibajnokságot is tartottunk 23. alkalommal. A 35 versenyző részvételével zajlott találkozónkon kiemelkedő eredmények születtek, a szélcsendes időjárásnak is köszönhetően. Csapatversenyben a házigazdák nyertek, második lett a topolyai Capriolo csapata, harmadik pedig az oromi Velebit – mondta el a fő szervező, és azt is ismertette, hogy egyéniben nagyon szoros volt a mezőny. Az első helyet a Tomislavciról érkezett Bilić Dušan szerezte meg, második az oromi Konc Misel, harmadik pedig Papp László lett. A házibajnokságot Papp László nyerte meg, második lett Méhes Csaba, a harmadik pedig Zajác Mihály, a bácskossuthfalvi koronglövő bajnokságon.

A sporthétvége tehát tömeges volt, jól sikerült ebben az évben is, a falunapi programok pedig további közösségi élményeket, szórakozást ígérnek holnaptól Bácskossuthfalván.