2024. március 28., csütörtök

Folytatódhatnak a munkálatok

Befejeződhet a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola tetőszerkezetének felújítása

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola az egyik legnagyobb iskola a környéken, mivel csaknem ötszáz tanulója van. Az intézményhez óvoda is tartozik, ahova több mint százharminc gyermek jár.

A tető felújított része (Szalma Brigitta felvétele)

A tető felújított része (Szalma Brigitta felvétele)

A csantavéri iskola nemrég megnyerte a tartományi titkárság pályázatát az épület felújítására. Ennek köszönhetően folytatódni fog az iskolaépület tetőszerkezetének felújítása.

– Először 2017-ben pályáztunk a tartományi titkárságnál a tetőszerkezet rekonstrukciójára. Akkor megkaptuk a munkálatokhoz szükséges összeg felét, és renováltuk a tető felét. Azóta folyamatosan pályáztunk, hogy a második fázist is be tudjuk fejezni, és nagy örömünkre ez most sikerült. A tartománytól 7 400 000 dinárt kaptunk a tető cseréjére és a hőszigetelésre – nyilatkozta Kecsenovics Szabó Dóra igazgatónő. Hozzátette, hogy ebben az iskolaévben a tartomány támogatja az iskola nyári táborának megvalósítását. Ezenkívül a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak gyakorlására kiírt pályázaton is nyertek. Ezt az összeget egy új névtáblára fogják fordítani, amelyet az iskola épületére helyeznek fel.

– A továbbiakban is szeretnénk pályázni. Szükségünk van a meggyesi (višnjevaci) iskolaépületben egy új kazánra, mert ott kályhával fűtenek, és nem sikerül rendesen felfűteni a termet. Szeretnénk helyrehozni a tűzcsapokat, mert eléggé rossz állapotban vannak. Jó lenne felújítani a tornatermet is. Mindenképpen próbálkozni fogunk, és az anyaországi támogatásokra is pályázunk majd.

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskola nemrég akkreditált kiváló tehetségpont lett.

– Tavaly év végén bekapcsolódtunk az akkreditációs folyamatba, és márciusban sikerült kiváló tehetségponttá akkreditáltatni magunkat. Több tehetségterületünk van, ide tartozik a néptánc, az idegen nyelvek, a természettudományok és a zene. Az iskolának saját zenekara is van Hunyadi János Udvari Zenekar néven – mondta az igazgatónő.