2024. március 29., péntek

Gólyák az interneten

Kamerát szereltek fel a Bácsfeketehegyen költő gólyapár fészkéhez – Hamarosan az interneten is követhető a gólyák élete

Az egyik legkedveltebb madarunk kétségkívül a gólya. A népköltészetben is sok szó esik róla, és napjainkban is töretlen népszerűségnek örvend. Sajnos az egyre fogyatkozó természetes táplálkozóhelyek miatt évről évre kevesebb gólya tér vissza hozzánk.

Éber kamera követi a bácsfeketehegyi gólyák életét (Lakatos János felvétele)

Éber kamera követi a bácsfeketehegyi gólyák életét (Lakatos János felvétele)

Kishegyes és Topolya községekben mindössze egy gólyapár fészkel, mégpedig Bácsfeketehegyen, a tekepálya melletti kazánház kéményén. Bojtos Bélától, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnökétől megtudtuk, hogy ezek a gólyák hosszú évek óta visszatérő vendégek náluk.

– Tíz-egynéhány évvel ezelőtt telepedett itt le a gólyapár, és mindig ugyanarra a kéményre fészkelnek. Elejében ősszel lelökték a fészküket, mert a központi fűtés kéményére építkeztek. Ennek ellenére folyamatosan visszatértek, ezért a magyarkanizsai madárvédő egyesülettől megérdeklődtük, hogy mit lehet tenni. Ők megadták egy fészektartó paramétereit, s ezt a kéményre helyeztük, így a kémény is üzemelhetett, és a gólyák fészke is megmaradt. Azóta folyamatosan visszatérnek hozzánk, és itt költenek. Időnként belekukkantottunk a fészkükbe, és általában két-három fiókát nevelnek, de egy évben négy kis gólya volt benne. A kis gólyák őszre felcseperednek és elszállnak a szüleikkel, de sajnos nem térnek vissza hozzánk. Ezt igazán sajnáljuk, mert a szívünkhöz nőttek ezek a madarak, és szinte családtagként tekintünk rájuk. A park tele van gyerekekkel, fiatalokkal, és ők ott sétálnak köztük nyugodtan – számolt be a tanácselnök.

A bácsfeketehegyi gólyák tehát befogadó környezetre találtak, s a közelmúltban egy saját kamerát is kaptak. Bojtos elmondta, hogy testvértelepülésüktől kapták a kamera felszerelésének az ötletét.

– A gólyafészkeket már több helyen is bekamerázták a világon, de történetesen magyarországi testvértelepülésünkön, Kocséron is van egy gólyakamera az iskolaudvarban. A múlt évben történt, hogy az egyik kisgólya megsérült, és akik az interneten nézik őket, szóltak, hogy baj van. Jöttek a madárvédők és megmentették az életét. Az is érdekes, hogy a kocsériak minden ősszel megjelölik a kisgólyákat, így nyomon tudják követni a vándorlásukat. Tavasszal a helyi közösség tanácsa úgy döntött, hogy mi is kamerázzuk be a gólyafészket. Ez egy kicsit közelebb hozza hozzánk ezeket a madarakat, és olyasmit is látunk, amit egyébként sosem láthatnánk. A kamerát az erre vonatkozó szabványoknak megfelelően helyeztük fel, így egyáltalán nem zavarja a gólyákat. A kamera szögének beállítása különösen jól sikerült, a nap neki hátulról süt, és nagyon szép panorámaképet ad a gólyákról és a faluról. Ezt nem így terveztük, de az Úr így adta, hogy ilyen szép legyen. Nagyon reméljük, hogy ez a gyerekeknek és a felnőtteknek is érdekes lesz. A kocséri tapasztalat az, hogy naponta 5–10 ember megnézi a gólyákat az interneten – számolt be a tanácselnök.

A gólyák életét hamarosan az interneten is követni tudják az érdeklődők. Bojtostól megtudtuk, hogy Bácsfeketehegy honlapja jelenleg fejlesztés alatt áll. Az új honlapot a falunapig fogják beüzemelni, s ezen lesz egy külön link a gólyakamerához. Ezen keresztül folyamatosan lehet követni, hogy mi történik a gólyák fészkében.

Nyitókép: Éber kamera követi a bácsfeketehegyi gólyák életét (Lakatos János felvétele)