2024. április 19., péntek

Kenutúra a Tiszán

Magyar–szerb projektum a folyó vidékének fellendítéséért

A Tisza folyó áll a Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program egyik projektumának a középpontjában. A WATERTOUR nevű projektum célja a folyó turisztikai, kulturális és természeti kincseinek feltérképezése és bemutatása. Az ötnapos kenutúrán öt intézmény – az Újvidéki Egyetem Természettudományi Karának Földrajz Tanszéke, a Testnevelési Kar, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Szegedi Tudományegyetem Testnevelés Tanszéke, valamint a Társadalomföldrajz Tanszék – hallgatói és tanárai vesznek részt. A projektum részleteit ma műhelymunka keretében ismertették a Természettudományi Kar Földrajz Tanszékén.

A vízitúra során Szegedről egészen a Tisza torkolatáig, Szalánkeménig (Slankamen) eveznek a résztvevők, és bejárják a folyó melletti településeket.

– A két ország Tisza menti vidéke nagymértékben különbözik. A folyó magyarországi szakasza jóval keskenyebb. Egészen más jellegűek a szerbiai szakaszok, itt sokkal szélesebb a folyó. Ezért találtuk ki, hogy a projektum keretében a hallgatók egy kenutúrán vegyenek részt a tanáraikkal együtt. Az utolsó szakasz egy csodálatosan szép, rengeteg mellékággal átszőtt, védett terület. Abban az esetben, ha a vízállás megfelelő, ide is elmegyünk – ecsetelte dr. Nagy Imre, az Újvidéki Egyetem Természettudományi-matematikai Kar Földrajz Tanszékének tanára, a projektum vezetője.

A másfél éves tevékenység során tavaly szeptemberben zajlottak a technikai és logisztikai előkészületek, ismertette a részleteket Borislav Obradović, a projektum egyik koordinátora.

– Tavaly felméréseket végeztünk, és pontosan meghatároztuk a folyómeder mélységét, a vízfolyás mértékét, valamint kijelöltük a kempinghelyeket. A 20 tagú delegáció összesen 120–140 kilométert fog evezni a Tiszán az öt nap alatt. A túra augusztus 23-án veszi kezdetét – mondta Obradović.

A projektum gyakorlati része mellett, egy elméleti munka is szerepel a célok között.

– A projektum elméleti része abból áll, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel közösen feltérképezzük a Tisza vidékének kulturális, természeti és idegenforgalmi vonzerejét. Az evezés ideje alatt időt szakítunk arra is, hogy megismerjük a települések idegenforgalmi kínálatát. Az újvidéki Földrajz Tanszék és a szegedi Társadalomföldrajz Tanszék közösen készíti el a projektum földrajzi elméleti hátterét. Ezzel kapcsolatban már voltak megbeszélések, és jól halad az együttműködés – mondta Nagy Imre.

Kiemelte, hogy egy vízi idegenforgalmi stratégia elkészítése is tervben van, amely révén feltérképeznék azokat a lehetőségeket, amelyek a vízi turizmusnak és a sportoknak a fejlesztését tennék lehetővé e vidéken, a Tisza bácskai és bánáti oldalán egyaránt.