2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Bronzérmes a Debrecen, kiesett az MTK

A várakozásoknak megfelelően izgalmasan alakult a labdarúgó OTP Bank Liga 33., utolsó fordulója, de a bronzéremért és a kiesés elkerüléséért folytatott harcban nem történt csoda.

A bajnok Ferencváros és a második Vidi mögött a harmadik helyért a Debrecen indult a legjobb eséllyel, ennek megfelelően élt is azzal, és a Paksot 4:1-re legyőzve megszerezte a bronzérmet. Az Újpestnek így maradt volna a negyedik hely, de a lila-fehérek mintha nem is vették volna komolyan, 3:0-ra kikaptak Diósgyőrben – a hazai szurkolók nagy örömére. Igaz, a borsodiak nem tudhatták, hogy egy vereséggel is bent maradtak volna. Az MTK ugyanis képtelen volt túlnőni az árnyékán, és hazai pályán 4:1-es vereséget szenvedett a Honvédtól.

Így vasárnap eldőlt, hogy a Haladás mellett az MTK lett a másik kieső, az Európa-liga-indulás jogát pedig a Debrecen és a Honvéd szerezte meg. (A kispestiek akkor is részt vehetnek az El selejtezőjében, ha elveszítik a jövő szombati magyarkupa-döntőt, mert akkor ők kapják a bajnoki második Vidi indulási jogát.)

Sajnos a tavaszunk szégyenteljes, minősíthetetlenül gyengére sikerült. Tizenöt mérkőzésből tizenkétszer pont nélkül maradt az MTK, ez a teljesítmény megmagyarázhatatlan. Az irányításom alatti kilenc meccsből elszenvedett nyolc vereség természetesen önmagáért beszél, így nem szeretnék kibúvókat keresni a saját szerepemet illetően sem” – nyilatkozta Lucsánszky Tamás, az MTK edzője. A csapat kapitánya, Kanta József (aki ráadásul piros lapot kapott az utolsó fordulóban) hasonlóan vélekedett: „Sajnálom, hogy ilyen szégyenteljes teljesítménnyel ismét a másodosztályban szerepelünk majd. Vállalni kell a felelősséget, el kell számolnunk a lelkiismeretünkkel, de az élet nem áll meg. Nincs más hátra, a semmiből újra kell épülni, és vissza kell szereznünk a becsületünket” – mondta.

A másodosztályból a Zalaegerszeg és a két év alatt két osztályt ugró Kaposvár jutott fel. Előbbinél nagyot álmodnak, a hírek szerint ugyanis oda tart az Angliából minden bizonnyal hazatérő Bogdán Ádám, de a pletykák szerint Böde Dániel is ott folytatja.

Pedig a Fradi csatárát marasztalták a szurkolók az éremátadáskor, és lehet, a vezetők is elgondolkodnak majd ezen, hiszen a csapatnál lehetnek keretbeli problémák a nyári Bajnokok Ligája-selejtezőkön. Az UEFA felé egy 25 fős listát kell leadni, ebben négy Magyarországon nevelkedett játékos mellett kell négy saját nevelésű játékos is. Utóbbi kategóriába az tartozik, aki 21 éves kora előtt összesen legalább három évet a nevező klubnál töltött. Az ulloi129.hu szurkolói honlap szerint ennek a szabálynak jelenleg Varga Ádám és Csonka András felel meg, illetve Holczer Ádám, aki várhatóan távozik. Amennyiben nincs négy saját nevelésű focista, annyival csökken a 25-ös létszám, amennyivel kevesebb fiatal nevezhető. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ahhoz, hogy egy játékos letöltse az eltiltását, nevezni kell – így a BATE-ból és a Kajratból kiállított Nyikolaj Szignyevicset és Isaelt is szerepeltetni kell az első körös keretben ahhoz, hogy a másodikban pályára léphessenek. Márpedig ha Böde elmegy, akkor jelen állás szerint egyetlen csatár marad, a gólkirály Davide Lanzafame.

Pedig nem ártana gólt lőni, hiszen ahogy korábban is írtuk, a Fradi az előző öt idényben egyszer sem tudott továbbjutni a selejtezők második körénél. A BL-ben az albán Partizani, az Európa-ligában a horvát Rijeka, a bosnyák Željezničar, a dán Midtjylland, ősszel pedig már az első körben az izraeli Makkabi Tel-Aviv búcsúztatta.

Visszatérve az NB I.-re: Pakson már megtörtént az edzőváltás, a klub közös megegyezéssel szerződést bontott Csertői Auréllal, aki öt és fél év, vaalmint 187 mérkőzés után távozik. Utódjáról még nincsen döntés, de a pletykák szerint Lipcsei Péter, Kondás Elemér vagy Feczkó Tamás lehet a befutó. A Puskás Akadémiánál sincs még edző, de a szakmai irányításban azért történt változás: a vezetőség a klubigazgató Komjáti Andrást tulajdonosi tanácsadónak, Tóth Balázst pedig klubigazgatónak nevezte ki.