2024. április 20., szombat
NBA

Leonardék bekavarhatnak

Reális esély mutatkozik arra, hogy a várakozásokkal ellentétben ne az alapszakaszgyőztes Milwaukee jusson be keletről az NBA nagydöntőjébe, miután a Giannis Antetokounmpo fémjelezte Bucks második torontói meccsét is elvesztette – ezúttal meglehetősen simán (120:102) –, így jelenleg 2:2-re áll a főcsoportdöntős párharc. A Toronto nehéz helyzetből, 0:2-ről várta két hazai meccsét. A csapat sztárja, Kawhi Leonard az elsőn villogott (36 pont), a védelem pedig 12 ponton tartotta Giannist, amivel – igaz, hosszabbításban – kicsikarta a szépítést a szériában.

Tegnap hajnalban a rendes játékidő is elég volt a diadalhoz, a Raptors a második negyedtől fokozatosan ellépett, és fölényesen nyert, annak ellenére, hogy a túloldalon Middleton (30) és a „görög szörny” összesen 55 pontot dobott. Leonardnak (19) most főleg Lowry (25) segített be, de Powell (18) és a spanyol IbakaMarc Gasol páros is jól termelt (17-17).
A párharcban még mindig a Milwaukee a favorit, és a Torontónak idegenben is nyernie kéne meccset a továbbjutáshoz, de a lélektani előny vélhetően a kanadaiaknál van.

Nyugatról a Golden State már bejutott a nagydöntőbe, miután bedarálta a Jokićékat kiütő Portlandet. Curryék három kulcsemberük, Durant, Cousins és Iguodala hiányában is söpréssel, 4:0-s szériával kerültek be sorrendben ötödik (!) fináléjukba. Az utolsó portlandi meccset Lillardék döntetlenre hozták (111:111), ám a hosszabbításban az oaklandiek lezárták a szériát (117:119). Statisztikai kuriózum, hogy a győzteseknél két csapattárs, Curry (37-13-11) és Green (18-14-11) egyazon meccsen tripla duplát ért el, ami az első ilyen eset az NBA rájátszásának történetében.