2022. május 20., péntek

Washington nem akar háborúzni Iránnal

Washington nem akar háborút Iránnal – jelentette ki Patrick Shanahan, az Egyesült Államok ügyvezető védelmi minisztere, miután Mike Pompeo külügyminiszterrel és Joseph Dunforddal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével együtt tájékoztatta a kongresszus vezető politikusait az Irán körül kialakult feszültségről. Shanahan hangsúlyozta: nincs szó arról, hogy az Egyesült Államok háború felé sodródna. A kormányzat elmúlt napokban hozott döntései szerinte eredményesek voltak, eltántorították Teheránt az esetleges támadásoktól.

Barbara Barrett, akit Trump a légierőért felelős államtitkári posztra jelölt (Fotó: Arizona Republic)
Barbara Barrett, akit Trump a légierőért felelős államtitkári posztra jelölt (Fotó: Arizona Republic)

Shanahan közölte, hogy a zárt ajtók mögötti tájékoztatón beszámolt a törvényhozóknak azokról az intézkedésekről, amelyeket a Pentagon hozott azóta, hogy – mint fogalmazott – „hitelt érdemlő hírszerzési információkat kaptunk közel-keleti érdekeinket és amerikai erőket veszélyeztető fenyegetésekről”. Szavai szerint az amerikai ellenlépések „nem a háborúról, hanem az elrettentésről szólnak”. „A legfontosabb feladatunk most az lesz, hogy elejét vegyük Teherán tévedéseinek” – fogalmazott a Pentagon vezetője.

Mike Pompeo (aki Shanahannal együtt tájékoztatta az újságírókat) kifejtette, hogy a törvényhozók számára „összefüggéseibe helyezte a legutóbbi hírszerzési jelentéseket Iránról”. A külügyminiszter azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

A törvényhozók tájékoztatására azt követően került sor, hogy az amerikai kormányzat – éppen az iráni fenyegetésről szóló hírszerzési információkra hivatkozva – repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa(Arab)-öbölbe. Egyes, elsősorban demokrata párti törvényhozók bírálattal éltek, de nem a kormány lépései miatt, hanem azt kifogásolták, hogy a kormányzat közben nem adott tájékoztatást a döntések hátteréről. Más törvényhozók, köztük Nancy Pelosi demokrata párti házelnök pedig arra hívták fel a Trump-adminisztráció figyelmét, hogy nem indíthat háborút a kongresszus felhatalmazása nélkül.

Pompeo egyébként a törvényhozóknak tartott tájékoztató után az egyik konzervatív rádiónak adott interjújában azt mondta: „eléggé valószínű”, hogy Irán áll a Perzsa(Arab)-öbölben négy hajó, köztük két szaúd-arábiai tanker, valamint szaúdi olajvezetékek ellen május közepén elkövetett „szabotázsakciók” hátterében. Bár az ügyben még folyik a vizsgálat, de először fordult elő, hogy egy amerikai kormányzati tisztségviselő nyíltan Irán felelősségét vetette fel. Igaz, Pompeo is hozzátette: az amerikai kormányzat még nem vonta le a „végleges következtetéseket”.

Kedden Donald Trump bejelentette: Barbara Barrettet, az Aerospace vállalat volt elnökét jelöli a védelmi minisztérium légierőért felelős államtitkárának. A 68 éves Barrett George W. Bush elnöksége idején, 2008–2009-ben az Egyesült Államok finnországi nagykövete volt, és irányította a szövetségi légügyi hatóságot (FAA) is.