2024. április 23., kedd

Szópárbajt vívtak a mozgalmárok

Tüntetés és ellentüntetés gárdamasírozás nélkül Törökszentmiklóson

Ismerős cigányellenes és fasisztoid színezetű jelszavakkal tüntetett a Mi Hazánk Mozgalom kedd este Törökszentmiklóson, a helyi Kossuth téren miután a rendőrség megtiltotta, hogy a Magyar Gárda általuk alapított utódja, a Nemzeti Gárda felvonuljon a településen.

Toroczkai beszél a tüntetőkhöz (Fotó: MTI)

Toroczkai beszél a tüntetőkhöz (Fotó: MTI)

A Jobbikból kivált szélsőjobboldaliakból szervezett párt tagjai és szimpatizánsai a „rend” nevében demonstráltak. Toroczkai László, a párt elnöke a rendezvényen azt mondta, hogy szervezete mindig ki fog állni a magyar emberekért és meg fogja védeni őket a cigánybűnözőktől. Hozzátette: azért kellett Törökszentmiklósra menniük, mert az állam nem védte meg a település – mint állította – rettegő lakosait.

A Mi Hazánk azt követően hirdetett demonstrációt Törökszentmiklósra, hogy egy cigány származású fiatal férfi április 25-én az egyik törökszentmiklósi szórakozóhelyen bántalmazott egy embert, május 3-án pedig – a PestiSrácok szerint bedrogozott állapotban – a helyi dohányboltban támadt másik két emberre, akik súlyos sérüléseket szenvedtek. A Szolnoki Járásbíróság letartóztatta a gyanúsítottat.

„A tisztességes magyar emberek rettegnek a településen, és sem a hatóságok, sem a város jobbikos polgármestere nem tesz semmit a védelmükért” – mondta Toroczkai László.

„A Fidesz-kormány is csak a migráció veszélyeiről beszél, miközben semmit nem tesz a közbiztonság, a magyar–cigány együtt nem élés ügyében” – tette hozzá.

Öltözékük alapján ők a hírhedt Betyársereg tagjai (Fotó: MTI)

Öltözékük alapján ők a hírhedt Betyársereg tagjai (Fotó: MTI)

A pártelnök közölte: ebben a helyzetben a nemzet megmaradásának egyetlen esélye, ha 2022-ben a Mi Hazánk alakíthat kormányt, és bérrabtartás keretében szibériai börtönökbe küldi a bűnözőket.

A demonstráción Nagy Tibor, a Mi Hazánkkal szövetséges Magyar Igazság és Élet Pártja elnöke az MTI szerint úgy fogalmazott: „Ma Magyarországon idős embereket meggyilkolni és magyar nőket megerőszakolni bocsánatos bűn, ha cigány az elkövető”.

A demonstráció mintegy ötszáz résztvevője nemzeti színű és árpádsávos zászlókat lobogtatott, illetve a Mi Hazánk Mozgalom lobogóját emelték a magasba. Sok feketeruhás tüntető a Betyársereg nevű militáns szervezet jelképeit viselte az öltözékén.

A Mi Hazánk Mozgalom tüntetésére ellentüntetéssel válaszolt a Momentum Mozgalom és a Magyar Szolidaritás Mozgalom. Az MTI tudósítása szerint rendezvényüket a Mi Hazánk tüntetésének kezdete előtt, attól néhány méterre tartották a Táncsics Mihály út sarkán. Az ellendemonstráción mintegy harminc-negyvenen vettek részt.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke a szervezet által kezdeményezett békés ellentüntetésen azt mondta: 11 év után újra náci vonulás lesz Magyarországon, amely ellen tiltakozni kell. A Momentum Mozgalom színpadán Donáth Anna, a párt alelnöke a gyűlöletkeltés ellen szólalt fel, egyebek mellett azt mondta: a cigánybűnözés nem létező fogalom. Jelen volt Fekete-Győr András, a Momentum vezetője is.

Ellentüntetők demonstrálnak (Fotó: MTI)

Ellentüntetők demonstrálnak (Fotó: MTI)

Az ellendemonstráción két Mozgalom képviselői mellett több ismert ellenzéki politikus is megjelent, az MSZP-ből Kunhalmi Ágnes és Korózs Lajos, a Párbeszédből Szabó Tímea, a Magyar Liberális Pártból Sermer Ádám főpolgármester-jelölt, aki azonban – mint hangsúlyozta – magánszemélyként volt jelen. Ott volt és fel is szólalt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő, aki arról beszélt, hogy elfogadhatatlan az emberek megkülönböztetése bőrszín vagy származás alapján, miközben egy szélsőséges párt szélsőséges félkatonai szervezete napok óta félelemben tart embereket.

A Momentum Mozgalom szimpatizánsai a beszédek után csatlakoztak a Magyar Szolidaritás Mozgalomhoz, mintegy ötven méterre a Mi Hazánk demonstrációjától. A rendőrök sorfalat álltak a két tábor között.

A PestiSrácok az ellentüntetők keményebb magjáról is beszámolt. A hírportál tudósítása szerint vörös zászlókkal érkező antifák is láthatók voltak, az általuk közölt fénykép szerint azonban csupán néhányan lehettek. Ez a nemzetközi szélsőbaloldali csoportosulás a jobboldaliak elleni agresszív fellépéseiről vált hírhedtté. A portál arról is írt, hogy – a törökszentmiklósi romák szerint nem közülük való – cigány ellentüntetők is érkeztek.

A két tábort rendőrsorfal választotta el, az MTI szerint mintegy száz rendfenntartó tartózkodott a helyszínen. A rendezvényt ellentüntetők egy kisebb csoportja zavarta meg. A MTI fogalmazásában az aktivisták – a PestiSrácok tudósítása szerint cigányok és liberálisok – a holokauszt áldozataivá vált romák nagy méretű fényképeit mutatták fel. A demonstrálók és az ellentüntetők között szóváltás alakult ki, a Mi Hazánk odasereglő tagjai egy táblát elvettek egy ellentüntetőtől, de nem került sor dulakodásra. A rendőrök szétválasztották őket és a táblát is visszakapta az ellentüntető.