2024. április 24., szerda

Traktorberregésre ébredtek az oromhegyesiek

Sártaposás a gyorsasági versenyen (Fotó: Horváth Zsolt)

Sártaposás a gyorsasági versenyen (Fotó: Horváth Zsolt)

Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke az 1951-es évjáratú traktorán (Fotó: Horváth Zsolt)

Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke az 1951-es évjáratú traktorán (Fotó: Horváth Zsolt)

Szurok Lajos oromi  nyugdíjas kovács és lakatos csodajárgánya (Fotó: Horváth Zsolt)

Szurok Lajos oromi nyugdíjas kovács és lakatos csodajárgánya (Fotó: Horváth Zsolt)

Örömtraktorozás a legelőn (Fotó: Horváth Zsolt)

Örömtraktorozás a legelőn (Fotó: Horváth Zsolt)

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Traktorfesztivált, amelyre az idén is számos vajdasági településről érkeztek, 116-an regisztráltak a rendezvénysorozatra, de – a szervezők tudomása szerint – voltak, akik bejelentkezés nélkül is eljöttek a gépeikkel. Szerencsére szombaton az égiek is kegyesek voltak, így a rendezvény kiválóan sikerült, a résztvevők és a kíváncsi közönség jól érzete magát az Atlantis Garden diszkóban, illetve a mellett lévő legelőn megrendezett népünnepélyen. A rendezvénysorozat hagyományosan a traktoristák felvonulásával kezdődött, majd különböző versenyszámokban mérték össze tudásukat. Az idén  új versenyszámokkal is előrukkoltak a szervezők. Bilicki Nándor fő szervező elmondta, hogy azon versenyszámok helyett, amelyeket a sár miatt kihagytak, erőnléti versenyszámokat iktattak be.  Csizmahajításban, kötélhúzásban is megméretkezhettek egymással, de a legerősebb sofőr címért is indulhattak a versenyzők. A szervezők a több ezres közönségre és a legkisebbekre is gondoltak. Az utóbbiak számára különböző ügyességi játékot szerveztek, a közönség pedig a versenyek szünetében a művelődési egyesületek, az eredményhirdetés után pedig az Írigy Hónaljmirígy és Jolly és Suzy fellépését élvezhették. Az idén a hagyományos traktorok, a szebbnél szebb, méregdrága, már-már luxuskategóriába is sorolható csillogó-villogó gépek mellett egy lánctalpas óriást is megcsodálhattak a látogatók. Legtöbben azonban a tulajdonosuk gondos keze által felújított, több mint fél évszázados oldtimerekre és a saját kézzel és saját erőből összeszerelt traktorokra voltak kíváncsiak, többek között Szurok Lajos, oromi, nyugdíjas kovács és lakatos masinájára, amelyet több gyártó alkatrészeiből állított össze. A kicsi, de erős traktor sebességváltóját egy 1953-as Citroënből szerelte be, a hajtóműve pedig egy 8 lóerős, négyütemű Lombardini, ezenkívül Zastava típusú autók alkatrészeit is beépítette, a kerekeit pedig Vespa robogókról kölcsönözte. A traktor összeszerelése egy hónapig tartott, szánt vele, emellett utánfutó húzására is alkalmas.

Az egyik legrégebbi traktorral, egy 1951-es kiadású Styerrelvel Sóti Ferenc, a Zentai Gazdakör elnöke dicsekedhetett. A masina az apósáé volt.

– Sokáig tartott a felújítása. Először magát a motort homokoztuk le, hogy ne legyen rozsdás, majd át is festettük Két évvel ezelőtt festettük át és állítottuk össze a fémszerkezetet. A teljes felújításhoz csaknem tíz év kellett. Nem szántok vele, csak bemutatókon teszem közszemlére.

A temerini Hugyik József egy szépen felújított, 1955-ös kiadású, német gyártmányú, 12 lovas Fendi traktorral érkezett.

– Nagyon nehéz volt felújítani, mert az alkatrészeit egy raklapon darabokban találtuk meg, s hoztuk haza. Két évig tartott az összeszerelése, mivel nagyon sok alkatrészt újra kellett gyártani, a hajtóművet pedig egy szervizben építették bele. Sok pénzünkbe került, de megérte, büszke vagyok rá – mondta Hugyik József. 

Az oromhegyesi traktorfesztivál egyik állandó résztvevője az idén a traktora nélkül jött el a találkozóra. A kanizsamonostori Barna Flórián a korábbi években szarvasagancsokkal feldíszített traktorjával tűnt ki a többi traktorista közül, az új, szigorított előírások miatt azonban nem tudta  leregisztrálnia gépét. Az 1987-es évjáratú Ursus 335-ös traktorára bukórácsot vagy fülkét kellett volna szerelnie.

– Akkoriban vadonatújan, a csókai üzemanyagtöltő állomáson vásároltuk a traktort, s a mai napig jól működik, rengeteget dolgoztunk vele. Ha nem változnak az előírások, nem tudjuk regisztrálni, pedig még használható. Itt mindig jól érzem magam, ezért traktor nélkül is eljöttem/eljöttünk a fesztiválra.

A temerini Hugyik József az 1955-ös évjáratú Fendi traktorjával (Fotó: Horváth Zsolt)

A temerini Hugyik József az 1955-ös évjáratú Fendi traktorjával (Fotó: Horváth Zsolt)

A kanizsamonostori Barna Flórián az idén otthon hagyta szarvasagancsokkal feldíszített traktorát (Fotó: Horváth Zsolt)

A kanizsamonostori Barna Flórián az idén otthon hagyta szarvasagancsokkal feldíszített traktorát (Fotó: Horváth Zsolt)