2024. április 23., kedd

Felújítják a nyílászárókat

A tartományi titkárság támogatja a palicsi általános iskola ablakainak cseréjét

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola is azok között a vajdasági oktatási intézmények között van, amelyek nemrég nyertek a tartományi oktatási titkárság pályázatán.

Az iskola 4 600 000 dinárt kapott az épület nyílászáróinak cseréjére. Az összeg jó helyre került, hiszen már régóta szükségessé vált a felújítás. Sörös Márta igazgatónő elmondta, hogy már több alkalommal pályáztak az ablakok cseréjére, ám egészen mostanáig nem jártak sikerrel.

– Az iskolaépület 1973-ban nyitotta meg kapuit a tanulók számára. Az idő múlásával ezek a nyílászárók már nem működtek megfelelően, ezért reteszekkel kell beszorítanunk és bezárnunk az ablakainkat. A javítással sok energiát spórolhatnánk. Régi technológiával épült az ablakok alja, amelyeket kívülről fémfelület borít, belülről pedig azbeszttel van szigetelve a fal. Az azbeszt káros anyag, nincs jó hatással az egészségre. Örülünk neki, hogy sikerült megnyernünk a támogatást, és nagyon hálásak vagyunk a tartományi titkárságnak – nyilatkozta Sörös Márta. Hozzátette, hogy ebben az évben több kisebb pályázaton nyert az iskola. A tartományi oktatásügyi titkárságtól 50 000 dinár értékű támogatást kaptak a kétnyelvű elektronikus felület felújítására, továbbá kétnyelvű nyomtatványok készítésére.

– Nagyon fontosnak tartjuk ezeket a nyertes pályázatokat, hiszen az iskolában két nyelven, szerbül és magyarul folyik az oktatás. Szerények voltunk ennél a pályázatnál, az ablakcserét nem az egész épületre írtuk ki, hanem csak egy részére. Ezt a jövőben szeretnénk teljesen befejezni. A tetőt is át kellene alakítani, valamint fel kellene újítani az udvaron található sportpályákat is.

Az iskolában a legnagyobb gondot a tanulóhiány jelenti, amelynek oka az elvándorlás. A jövő héten hetven nyolcadikos fog elballagni, ősztől pedig negyven elsős kezdheti meg tanulmányait a palicsi általános iskolában.