2024. április 25., csütörtök

Lelécelt a bútorgyár

Az éj leple alatt kipakoltak mindent, 300 munkás maradt állás nélkül

A vranjei városvezetőséget, de a polgárokat és a munkásokat is meglepte az orosz Spilit bútorgyár „szökése”: szó szerint az éjszaka leple alatt kihordták az üzemből az összes gépet, és távoztak.

A Blic ma közölt információi szerint mindez egy jól megtervezett stratégia része volt. Az orosz cég háromhavi bérrel tartozik a foglalkoztatottaknak, háromszázan maradtak szó szerint egyik napról a másikra munka nélkül, mert a helyszínen a gyárnak és a felszerelésnek már csak a hűlt helyét találták. A hírek szerint csak a legmagasabb beosztásban dolgozó személyek tudtak a távozás tervéről, a munkásokat nem értesítette senki sem, pedig hónapok óta készült erre a vállalat vezetősége. Elvitték az üzemből a nyersanyagot is, csupán az maradt ott, amit hirtelen-hamarjában a méretek miatt nem tudtak kiszállítani.

Nenad Veličković vranjei polgármester-helyettes azt mondta, sokkolták a történtek, főleg azért, mert az elmúlt időszakban semmit sem lehetett hallani arról, hogy a vállalat hasonló lépést tervez, nem sikeres a piacon. Éppen ellenkezőleg – tette hozzá –, az utóbbi hetekben tárgyalások folytak arról, milyen esetleges szubvenciót tudna a község adni a cégnek, rendelkezésére tudna-e bocsátani bizonyos telket a gyártás bővítése érdekében. Közölte, senkinek sem sikerült kapcsolatba lépnie az önkormányzatból a Spilit vezetőségével, nem elérhetők.

A cég 2017-ben kezdte meg működését Vranjéban, részvényeinek 49 százalékát a belgrádi Hollodex, 51 százalékát az orosz Korol Divanov OOO birtokolja. Zomborban is van egy üzemük.