2024. március 28., csütörtök

Megkezdték a levélszavazatok ellenőrzését

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedd délutántól ellenőrzi a beérkezett levélszavazatok választót azonosító nyilatkozatait. Az iroda legutolsó közzétett adata szerint május 20-áig 9107 levélszavazatot adtak le, ebből 2156-ot külképviseleteken, 6951-et pedig levélben juttattak vissza.

A levélszavazatok ellenőrzése a tavalyi parlamenti választáson (Fotó: MTI)

A levélszavazatok ellenőrzése a tavalyi parlamenti választáson (Fotó: MTI)

Az NVI-hez az első levélszavazatok a múlt héten szerdán érkeztek meg. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről – ha a leadott levélszavazatok száma indokolja – a szavazás előtt legalább egyszer hazaszállítják az urnában lévő voksokat, hogy az NVI elvégezhesse az ellenőrzésüket.

A levélszavazatok feldolgozásának első lépéseként felbontják a külső, szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcímadatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után, vasárnap este hét órától lehet felnyitni.