2024. április 24., szerda

Egy év börtön a zaječari politikusnak

A közbeszerzésekkel élt vissza a képviselő-testület volt elnöke

Jogerősen egy év börtönre ítélte a zaječari Felső Bíróság Saša Mirkovićot, az ottani városi képviselő-testület korábbi elnökét hivatali visszaélés elkövetése miatt. A vádirat szerint a politikus 2013-ban mintegy 14 millió dinárral károsította meg a zaječari városi költségvetést, a bíróság a bűntény elkövetésének tényét állapította meg – számolt be a részletekről ma a Tanjug hírügynökségnek Svetlana Miljković, a bíróság sajtófelelőse.

Az ítélet nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztést mondott ki akkori munkatársa, Milena Trajković ellen, s a börtönbüntetés letöltését három évre függesztette fel a Felső Bíróság. A bíróság elutasította a fellebbezést, és megerősítette az Alapfokú Bíróság korábban meghozott döntését.

A képviselő-testület volt elnöke az újévi csomagok közbeszerzésével élt vissza. Szóbeli utasítást adott munkatársának, hogy a közbeszerzési pályázatot megkerülve szerezzen be bizonyos árut, maga pedig közbejárt abban, hogy a zaječari városi önkormányzat tudta nélkül 13,96 millió dinár értékben vásároljanak egy belgrádi gazdasági társaságtól. Ezzel a megadott összeg magasságában okozott kárt a városi büdzsének – állapította meg az illetékes bíróság a mai ítéletében.

Saša Mirković a Szerb Haladó Párt tagja és képviselője volt, 2015-ben lépett ki a hatalmon lévő politikai szervezetből. 2017-ben tartóztatták le visszaélés elkövetésének alapos gyanúja miatt.