2024. április 26., péntek

Jövőre csak friss tojás lesz kapható

Fél év múlva lép érvénybe az új szabályzat

A mezőgazdasági minisztérium elodázta a tojásmegjelölésre vonatkozó új szabályzat hatályba lépésének időpontját. A tojások termelésével, gyűjtésével, osztályozásával és csomagolásával foglalkozó vállalatoknak tehát 2020. január 1-jéig kell összehangolniuk üzleti tevékenységüket az új szabálykönyvvel, amely többek között előírja azt is, hogy minden tojást jelzésszámmal kell ellátni – tette közzé a Tanjug.

Az új szabályzat szigorúbb címkézést és osztályozást ír elő, valamint új feltételeket szab a tojás méretét, csomagolását illetően. Ezenkívül az állatok takarmányozásának és tenyésztésének a módja szerint is szigorúbban sorolják be a tojásokat.

Az új szabálykönyvet az idén január végén fogadták el. Az új rendelet február 14-én lépett érvénybe a kivitellel foglalkozó tojástermelők számára, a hazai piacokat ellátó tojástermelőknek pedig július 1-jéig kellett volna megtenniük a tojásjelölésre vonatkozó szükséges lépéseket. A minisztérium azonban további hat hónapot szabott ki határidőként, a hazai tojástermelők kérésére.

A tojást eddig hét osztályba sorolták: SS, S, A, B, C, D és E. Az SS jelzésű tojás a legnagyobb, 70 gramm, az E jelölésű pedig a legkisebb, 45 gramm súlyú. Az új szabálykönyv másfajta besorolást is tartalmaz, amely a tojás frissességének osztályozását helyezi előtérbe.

Az új szabály szerint a kereskedelemben csupán A minőségű osztály kapható majd.

Ezek szerint B osztállyal többé nem találkozhatnak a fogyasztók, ezt ugyanis az ipari termelésben vagy állattakarmányként használják fel. A tojás mérete szerinti besorolás többnyire változatlan marad: az 53 grammnál kisebb tojások az S kategóriába tartoznak majd, a 73 grammnál nagyobbak pedig XL jelzést kapnak.

Minden tojás külön számmal lesz ellátva. A nyilvántartási szám segítségével azt is megtudhatjuk, hogy mely telep mely istállójából származik a tojás, s ott milyen tartási módot alkalmaznak.

A 0 jelzésű a biotermelésből származó tyúkok tojása, az 1-es jelzéssel ellátott a szabadtartáson nevelkedett tyúkoké, 2-es szám kerül az istállós tartású állatok tojására, 3-as jelzéssel látják el a ketreces tartásból eredő tojásokat. A jelzésszám rajta lesz a tojás héján, és a csomagoláson is fel lesz tüntetve.

A Baromfitenyésztők Szövetségének illetékesei megerősítették a határidő módosítására vonatkozó kérelmüket, mert még nem állnak készen arra, hogy az új szabály szerint jelöljék a termékeiket.

– Harminc évig azonos módon végzett munka után az új szabály drasztikusan eltérő jelöléseket vezet be, amelyekhez más munkafeltételek szükségesek. Újabb helyiségeket és berendezéseket kell biztosítani. Az öt hónapos határidő rövidnek bizonyult ahhoz, hogy mindent meg lehessen valósítani. Ezért kértük a szabályok érvénybe lépésének késleltetését a jövő évig. Továbbá kértük azt is, hogy a gyártó megjelölésére szolgáló 13 számsorú jelölés 5 számjegyűre csökkenjen, a nyomtatási megtakarítások érdekében – mondta Rade Škorić, a Baromfitenyésztők Szövetségének igazgatója.

Hozzáteszi, hogy a következő héten az állategészségügyi igazgatósággal tűztek ki tárgyalási időpontot. Kiemelte, hogy a kereskedőknek szintén alkalmazkodniuk kell a változásokhoz, s csak ezután fogják tudni pontosan, hogy milyen megállapodásra jutnak a minisztériummal.