2024. április 23., kedd

Ki mennyit keres?

Már Boszniában is magasabb az átlagbér

Nem magasabb már a szerbiai átlagbér a bosznia-hercegovinainál, lehagyott bennünket a délnyugati szomszéd: a legújabb, februári hivatalos adatok szerint nálunk 2639 dinárral kevesebb az átlagkereset, mint náluk. Itt 52.426 dinár, ott 55 065 dinárnak megfelelő konvertibilis márka, vagyis 444,1, illetve 466 euró. A Köztársasági Statisztikai Hivatal megjegyzi ugyan, hogy a februári átlag – mint általában minden évben – alacsonyabb volt a januárinál, de a Boszniától való lemaradás még így is tény. Vigasznak tekintheti, aki úgy akarja, hogy bérek tekintetében vannak még szomszédok, sőt távolabbi országok is, amelyeknél jobban állunk. A kormány az utóbbi hetekben az állami szektorban dolgozók bérének és a nyugdíjaknak a növelését emlegeti, aminek következtében a magáncégeknél is jobbak lehetnek majd a fizetések.

Horvátország és Szlovénia már hagyományosan előttünk jár, Macedónia és Albánia valamivel mögöttünk. A moldávok csak 212 eurót keresnek, az ukránok 240-et, a fehéroroszok 337-et...

Horvátország februári átlaga 6369 kuna, vagyis 857 euró volt. Sokkal jobb Szlovénia, ahol februárban 1108 eurós átlagot mutattak ki.

Aleksandar Vučić államfő a téma kapcsán egy évvel ezelőtt azt mondta, Szerbia fokozatosan csökkenti a különbséget más országokkal szemben, és nemcsak arányokban, hanem abszolút értékben is. Akkor ez így is volt. „Bulgáriát utolértük, Bosznia-Hercegovinát is, Albánia és Macedónia mögöttünk van, most Románia és Magyarország következik” – mondta akkor Vučić.

Visszatérve a februári átlagbérekhez, és egy kicsit távolabbra pillantva megállapíthatjuk, érdekes, hogy Európában valójában azok keresnek a legjobban, akik nem az Európai Unióhoz tartozó országokban élnek. Svájc jár az élen 4370 eurós átlaggal, második Izland 3568, harmadik Norvégia 3309 euróval. Az EU-ban Dánia a legjobb, ahol szintén 3309 euró az átlag, utána Luxemburg következik 3159, majd Svédország 2570 euróval. Németországban, ahol mintegy 450 000 szerb él, az átlagkereset 2270 euró.