2024. március 28., csütörtök

Baby Exit – nagyot buliztak a kicsik

Péterváradi várban a hétvégén megtartották az immár hagyományos, Baby Exit rendezvénysorozatot

Szombaton verőfényes napsütés köszöntötte a Péterváradi várban megtartott Baby Exit résztvevőit. A rendezvény számos érdekességet nyújtott a gyermekek számára. A fesztivál hivatalos kezdete előtt is volt mit látniuk a legkisebbeknek, a Szakmák utcájában, ahol megtanulhatták, mivel foglalkoznak a rendőrök vagy a tűzoltók.

– Bemutattuk a gyermekeknek, hogy mi a munkájuk a tűzoltóknak, hogyan használjuk a tűzoltótömlőt és a vízcsapot – magyarázta Danijela Pužarov, az Újvidéki Tűzoltó Egyesület titkára. A gyerekeknek szemléltették, hogyan érkeznek a terepre a tűzoltók, hogyan oltják a tüzet. Ezután egy előadást tartottak arról, hogy mit kell tenni tűz esetén, hogyan kell jelenteni a tűzoltóknak, és mik a teendők egyéb vészhelyzetekben.A rendőrség standján a közlekedésbiztonság legfontosabb momentumaira hívták fel a gyerekek figyelmét, például arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni, átkelni a gyalogátkelőn stb. A gyermekek számára talán a Mini zoo volt a legérdekesebb, itt lehetett szamáron lovagol-ni, valamint állatokat simogatni (kecskét, bárányt és kiscsirkét). A Dnevnik napilap honlapja beszámol arról, hogy néptáncegyüttesek is felléptek, és hogy számos műhelymunkát tartottak. Az egyik érdekesebb műhely-munka a Diáktervező volt, amelyen a kicsik megtanulhatták, hogyan kell előre tervezni, hogyan kell elvégezni az iskolai kötelezettségeket. A műhelymunkák közül még érdemes megemlíteni a Vidám ábécéskönyvet, ahol a betűkről tanulhattak a gyermekek.

– Játékon keresztül tanulnak a legjobban a kicsik, ezért szerveztük meg ezt a műhely-munkát, hogy a kicsik gyakorolják az írást, az összeadást és a szorzást is – mondta Ljiljana Medenica, a Madagaszkár óvoda óvónője.