2024. március 28., csütörtök

A mezőgazdasági tüzek kiszámíthatatlanok

Képzés az önkéntes tűzoltó testületek tagjainak Pacséron

A pacséri Regionális Oktatási Központban szervezték meg a Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat, a Magyar Tűzoltó Szövetség és a Pacséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület közös képzését.

A résztvevők 14 önkéntes testületet képviseltek. Topolya és Szabadka község egy-egy testületének tagjain kívül érkeztek a Tisza mentéről és Dél-Bácskából is. A szakelőadók közreműködésével a mezőgazdasági gépek oltásáról, az általuk okozott tüzekről és az ennek kapcsán szenvedett égési sérülések gyors kezeléséről hallhattak információkat. A rendezvény kezdetén Szabolcski Szabolcs, a falu tanácselnöke köszöntőtte a megjelenteket, majd elsőként Nyers István, a Magyar Tűzoltó Szövetség alelnöke tartott előadást.

– Magyarországon több kategóriája van az önkéntes testületeknek. Vannak a csupán hagyományőrzők, aztán azok, akik kézi szerszámokkal és utánfutóval vesznek részt az oltásban. A harmadik kategóriába azok az önkéntes tűzoltók tartoznak, akik ismerik a szakma lényegét, de a felszerelésük még nem kompatibilis a hivatásos állományéval. A negyedik csoportban pedig olyan magasan képzett önkéntesek tartoznak, akik a hivatásos alakulatok bevetésében is részt vehetnek. Természetesen a testületek állami támogatásának mértéke is ettől függ – mondta el hallgatóságának Nyers István, aki azt is elárulta, hogy Magyarországon nagyon jó az együttműködés a tűzoltóság, a rendőrség és a mentőszolgálat között. A mezőgazdasági tüzekkel kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, hogy nagyon sok bajt ki lehet kerülni előzetes ellenőrzéssel.

– A legbiztosabb, ha a földművesek otthon ellenőrzik a gépeket, megtisztítják a lerakodástól, a portól. Fokozottan fontos még szakemberrel is ellenőriztetni a gépezeteket, különösen nyári kánikulák idején. Magyarországon például előírás, hogy a mezőgazdasági gépek csapágyait napközben is át kell nézni, hiszen a zsíros por is gyúlékony. A legtöbb probléma mégis inkább ősszel adódik, a napraforgó betakarítása idején. Gond alkalmával a felkészületlenség vagy az izgalom oda is vezethet például, hogy aranyat érő másodpercekig valaki elfelejti kihúzni a poroltóból a biztonsági szeget – hangsúlyozta az MTSZ alelnöke. Ezután Sinka Józsefnek, a Bácsalmási Mentőszolgálat képviselőjének az összefoglalója következett.

Bajtai Balázs, a főszervező Délvidéki Önkéntes Tűzoltó Hálózat vezetője elmondta, hogy a szervezet 2014-ben alakult meg, 33 tűzoltóegyesület részvételével, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, valamint a Magyar Tűzoltó Szövetség kezdeményezésére.

– Mára 46 szervezet csatlakozott a hálózatunkhoz, és évente több szakmai képzést szervezünk az önkéntes egyesületi tagok számára, a tűzoltás és a műszaki mentés kérdéseit feldolgozva. Ez a pacséri képzés is a Magyar Tűzoltó Szövetség anyagi és szakmai segítségével valósult meg. Egyébként a szintén öt évvel ezelőtt megalakult Kárpát-haza Önkéntes Tűzoltó Hálózathoz csatlakozva komoly nemzetközi kapcsolatokra is szert tehettünk, hiszen az MTSZ valamennyi nagyobb jelentőségű összejövetelére bennünket is meghív, a többi határon túli régióban is megalapított ernyőszervezettel együtt – tudtuk meg Bajtai Balázstól.

Márkus Krisztián, a Pacséri Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka köszönetet mondott társainak a rendezvény megszervezésében nyújtott közreműködésért.

– Mostanában jelentősen nagyobb gondot jelentenek a nyolc aktív tagot számláló testületünknek a határtüzek, mint korábban. Ezek az emberi hanyagság mellett azért történnek, mert többen régi gépekkel dolgoznak a határban, és nagyon nagy melegekkel is szembesülünk nyaranta. A komolyabb problémák esetén számíthatunk a bácskossuthfalvi hivatásos testület segítségére. A szakmai napunkon a tűzoltónak és a gazdáknak is hasznosítható, nagyon fontos információk, praktikus tanácsok hangzottak el – hangsúlyozta a pacséri önkéntes testület parancsnoka a képzés alkalmával.