2024. április 25., csütörtök

Még mindig vezetek

Az elmúlt években egy osztálynyi fiatal vesztette életét közúti balesetben

A közlekedésbiztonságról tanulhattak hétfőn és kedden a szabadkai középiskolások a Még mindig vezetek elnevezésű projekt keretében, melynek célja a biztonságos közlekedéshez szükséges megfelelő magatartás elsajátítása. Az Újvárosháza előadó termében összesen hat tanórát tartottak meg, melyeken a diákok az elméleti oktatáson kívül gyakorlatban is láthatták a motorkerékpáros közlekedés leggyakoribb hibáit. A projekt célcsoportja a harmadik és negyedik osztályos középiskolás tanulók, vagyis azok, akik hamarosan járművezetőkké válnak. Ők a különösen veszélyeztetett kategóriába tartoznak, ugyanis a közlekedési stratégiában szereplő statisztikai adatok szerint a 2001–2016-os időszakban szinte egy osztálynyi tanuló vesztette életét közlekedési baleset következtében a város területén. Az elmúlt két évben négy fiatal halt meg és megközelítően 970 személy sérült meg.

A tanórán Slaviša Savić saját élettapasztalatát osztotta meg a tanulókkal, ő ugyanis közlekedési balesetet szenvedett harmadikos középiskolás korában, ami mozgássérülté tette.

Megtörtént esetek ismertetésével oktatták a diákokat a helyes közlekedésre (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Megtörtént esetek ismertetésével oktatták a diákokat a helyes közlekedésre (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Célom rámutatni a közlekedési balesetek következményeire. A baleset azért történt, mert nem tartottam be a közlekedési szabályokat. Hatni szeretnék a fiatalokra, hogy a megfelelő utat válasszák. Üzenetem, hogy élvezzék az életet, de vigyázzanak a saját és mások életére – mondta az előadó.

Az előző években néhány előadást már megtartottak a projekt keretében Szabadkán, de ezek az előadások kisszámú csoportoknak készültek, a mostanin azonban több száz diákot oktattak a szervezők.

– Az idén négy tájékoztató előadást szervez a Városi Közlekedésbiztonsági Tanács a biztonságos közlekedés témakörében a legveszélyeztetettebb csoportba tartozóknak. Ide soroljuk az iskoláskor előtti gyerekeket, az alsó tagozatos diákokat, a középiskolásokat és a kisgyerekes szülőket is, mert gyerekülést kell beszerelniük autójukba – nyilatkozta a sajtó képviselőinek Petar Pantelinac, a Városi Közigazgatás Kommunálisügyi, Energetikai és Közlekedésügyi Titkárságának jogi végrehajtója.

Az Egészségügyi Középiskola előcsarnokában is ugyanebben az időben tartottak előadást a témáról a diákoknak. A projektet az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség, illetve a Szabadka város Közlekedésbiztonsági Tanácsa támogatta.