2024. március 29., péntek

Kuvaszok a pályán

Nemzetközi kuvasz-fajtakiállítást tartottak Kishegyesen

Hagyományosan a kishegyesi labdarúgópályán került sor a Canis Ebtenyésztők Egyesülete és a Szerbiai Kuvasz Klub kuvasz kutyafajta kiállítására, amelyet szombaton délelőtt tartottak meg.

A kutyák értékelése (Lakatos János felvétele)

A kutyák értékelése (Lakatos János felvétele)

A kiállítást 7. alkalommal szervezték meg, ebből 5-öt tartottak Kishegyesen – számolt be lapunknak Sarnyai Kotlas Zita, a kishegyesi Canis Ebtenyésztők Egyesületének elnöke. Az elnöktől azt is megtudtuk, hogy a kiállítás egyre népszerűbb, azidén rekordszámú kutyát neveztek be, nézők pedig még Norvégiából és Brazíliából is érkeztek.

– Az idén 40 kutyát nevezett be 25 tenyésztő. Idáig ez a legtömegesebb kiállításunk, 7 évvel ezelőtt Zentán 20 kutyával kezdtük, 5 éve Kishegyesen pedig 24 kuvasszal. A mostani 40-es szám igen szép eredmény, ami még egy magyarországi fajtakiállításon is megállja a helyét. A benevezett tenyésztők közül hét volt hazai, hárman Németországból érkeztek, a többiek pedig Magyarországról – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy az idén prof. dr. Milivoj Urošević volt a szakbíró, aki kiértékelte a kutyákat. Ő igen elismert szaktekintélynek számít, több pásztorkutyafajta meghatározásában is szerepet vállalt. Sarnyai Kotlas elmondása szerint a kiállításra benevezett kutyák komoly minőséget képviseltek, és a régi, tapasztalt tenyésztők mellett új kutyatulajdonosok is voltak az indulók között. Az elnök meglátása szerint az esemény népszerűségéhez az is nagyban hozzájárul, hogy igen családias a hangulat, és mindenkit szívesen látnak.

A Szerbiai Kuvaszklub 2013-ban jött létre és kis létszámú a tagsága – számolt be lapunknak Julián Lóránd, a klub elnöke. Meglátása szerint szép eredmény, hogy évről évre több kutyát neveznek be a kiállításra, s nemcsak hazai, hanem külföldi tenyésztők is. Julián elmondása szerint a kuvasz soha nem volt divatos fajta.

– Van előnye és hátránya annak, hogy a kuvasz nem divatfajta. Hátránya, hogy egyre nehezebb eladni a kiskutyákat. Emellett az alacsony életszínvonal is oka annak, hogy kevesen engedhetnek meg maguknak nagyobb összeget egy kiskutyáért. A kuvasz nagy testű kutya, így nem lehet bárhol tartani. Szerbia-szerte mindössze 4-5 olyan tenyésztő van, akinél éves szinten van alom – mondta el az elnök, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a klubnak főként Vajdaságban, emellett Belgrád környékén is vannak tagjai.

A kishegyesi kuvaszkiállításon a következő eredmények születtek: fiatal klubgyőztes kan – Halasi Pásztor Örkény, tulajdonosa Varga Zoltán. Felnőtt klubgyőztes kan – Bácskai Betyár Konok, tulajdonosa Julián Lóránd, felnőtt klubgyőztes szuka – Borza Parti Őrség Adél, tulajdonosa Simon György. Legszebb tenyészpár – Halasi Pásztor tenyészet, a legszebb tenyészcsoport – Homokpusztai Haramia tenyészet, a kiállítás legszebb kutyája – Borza Parti Őrség Adél. A kiállítást támogatta a Big Chick húsipari vállalat, a Patos Kft., a kishegyesi helyi közösség, a Gebi és a Premil kutyatápgyártók, számos magánszemély, valamint a Canis tagsága.