2024. április 24., szerda

Játékosan az egészségről

Adán egészségfesztivált tartottak az óvodában a gyerekeknek az óbecsei óvónők

Az adai Pitypang óvodában százötven adai és moholi óvodás részvételével tartottak péntek délután egészségfesztivált, amelyen az egészségvédelem legfontosabb elemeivel ismerkedhettek meg a gyerekek az óbecsei óvónők és egy moholi védőnő vezetésével.

Az óvodások élvezték a foglalkozásokat az egészségfesztiválon (Csincsik Zsolt felvétele)

Az óvodások élvezték a foglalkozásokat az egészségfesztiválon (Csincsik Zsolt felvétele)

A rendezvényt a házigazda Čika Jova Zmaj és az óbecsei Labud Pejović iskoláskor előtti intézmény közösen szervezte meg, hogy a gyermeknek egy helyen, játékos formában bemutassák és megtanítsák az egészségük megőrzéséhez szükséges leglényegesebb tudnivalókat. Az óvodások a rendezvény foglalkozásain hallhattak a személyi higiéniáról, az időjárási viszonyoknak megfelelő öltözködésről, az emberi testről és az érzelmekről, az elsősegélynyújtásról, az egészséges étkezésről, valamint az ökológia, a sport és a mozgás jelentőségéről is. Szenes Bovánovity Sarolta, az óbecsei Labud Pejović iskoláskor előtti intézmény védőnője, az egészségfesztivál egyik ötletgazdája elmondta, hogy már régóta és igen eredményesen együttműködnek az adai Čika Jova Zmaj óvodával, ezért határoztak úgy, hogy Adán is megszervezik a rendezvényt, amelyet a korábbi években már nagy sikerrel bonyolítottak le Óbecsén, Péterrévén és Bácsföldváron.

– Az egészségfesztivállal az a célunk, hogy a gyerekeknek játékos módon próbáljuk meg átadni azokat a tudnivalókat, amelyek fontosak az egészségük védeleméhez, vagyis mindazt, amit már ilyen kis korban megtehetnek azért, hogy később egészséges felnőttekké váljanak. A fesztiválon ezúttal is a három és hét év közötti gyerekeket vontuk be a foglalkozásokba, amelyekben aktívan részt is vettek. Felajánlottuk nekik a témaköröket, amelyekkel a gyerekek érdeklődése, igénye szerint foglalkoztunk. Tizenkét standon szerveztünk különféle témaköröket, amelyek az egészséggel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazták. Minden standon egy-egy óbecsei óvónő dolgozott, illetve a moholi egészségházból hívtunk egy védőnőt, akivel nagyon jó az együttműködésünk. A gyermekek minden egyes standnál különböző oktató és interaktív játékokban vettek részt. A programot az óbecsei intézmény, azon belül a patronázsszolgálat, vagyis Vera Ilić és jómagam kezdeményeztük négy évvel ezelőtt, mert úgy láttuk, hogy a gyerekek kevés tudással rendelkeznek az egészségükkel kapcsolatban. Bizonyos dolgokat már tudtak, összességében azonban igen hiányos volt a tudásuk. Az egészségfesztivállal azt szeretnénk elérni, hogy mindenről halljanak és tanuljanak, amit az egészségvédelem magában foglal – közölte Szenes Bovánovity Sarolta, aki megjegyezte, hogy az elmúlt évben az általa vezetett intézmény egészségfesztivál programja külön dicséretet kapott a szerbiai iskoláskor előtti intézmények védőnőinek kongresszusán Krupanjban, majd hozzátette, hogy jövőre a programot szeretnék kibővíteni és továbbfejleszteni, valamint Vajdaság-szerte bemutatni.