2024. április 25., csütörtök
AUSZTRIA

Nem létező rokon döntötte be a koalíciót

Egymást szapulják a pártok – A Kreml tagadja, hogy köze lenne a videobotrányhoz

Előrehozott parlamenti választást tartanak Ausztriában, amelynek kormányát teljesen lejáratta annak egyik tagja, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), illetve volt elnöke, ex-alkancellár Heinz-Christian Strache. A róla titokban készült videofelvétel óriási botrányt okozott, amely a hétvégén maga alá temette a kétpárti koalíciót, és Strachét is kisöpörte politikai tisztségeiből. Az országot az őszi választásig a jelenlegi kormánynak kellene vezetnie, ám kérdés, sikerül-e. Az FPÖ ugyanis miniszterei lemondásával fenyegetőzik, ha a néppárti (ÖVP) Sebastian Kurz kancellár leváltja az affér kivizsgálására általa alkalmatlannak tartott belügyi tárcavezetőt.    

Óriási politikai botrány tartja lázban az európai sajtót és a közvéleményt, alig néhány nappal az uniós parlamenti választások május 23-ai kezdete előtt. Az ügy elsősorban néhány osztrák politikushoz és pártjukhoz, a szélsőjobboldali, populista, EU- és idegenellenes társkormányzó FPÖ-höz köthető, de nem csak hozzájuk.

Norbert Hofer és Herbert Kickl a tegnapi, bécsi sajtájékoztatón (Fotó: AP/Beta)

Norbert Hofer és Herbert Kickl a tegnapi, bécsi sajtájékoztatón (Fotó: AP/Beta)

A botrányhősök, történetesen Heinz-Christian Strache pártelnök, alkancellár és az FPÖ parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Johann Gudenus a hét végén 24 óra alatt sietve lemondott tisztségéről, miután fény derült arra, hogy 2017. július 24-én miről tárgyaltak csaknem hét órán keresztül egy orosz oligarcha, Igor Makarov állítólagos unokahúgával, Aljona (más forrásban Alena) Makarovával. (A valóságban nem létezik ilyen személy; tegnap maga az oligarcha erősítette meg, hogy nincs is unokahúga.)

Az ibizai találkozóról rejtett kamerával felvétel készült, s a videóból két német lap, a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung a múlt héten (május 17-én) részleteket közölt. Ezek vezettek végül a két FPÖ csúcspolitikus bukásához, az osztrák kormánykoalíció összeomlásához és (a szeptemberben esedékes) előrehozott választások bejelentéséhez. Az FPÖ és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) alkotta kormánynak addig kellene valahogy navigálnia az országot, amelyre a súlyos botrány hosszú árnyékot vetett.

Sebastian Kurz kancellár alapos vizsgálatot vár az ügyben, ám a munka irányítására alkalmatlannak tartja a belügyminisztert. Részben azért, mert Herbert Kickl az FPÖ tagja, részben pedig azért, mert abban az időben, amikor Strache és Gudenus az orosz nővel egyezkedett, főtitkári tisztséget töltött be a pártjában.

A kancellár lehetségesnek tartja, hogy Kickl is „részt vett törvénytelen ügyekben, ezért nem folytathat vizsgálatot önmaga ellen”. Kurz számára az is tűrhetetlen, hogy a belügyminiszter a botrány és Strache bukása (szombati lemondása) ellenére is meg akarja tartani állását. Ezért felkérte az FPÖ-t, hogy hívja vissza tisztségéből Kicklt, akit annak idején a posztra juttatott.

A pártról pedig megjegyezte: viselkedésével saját magát semmisítette meg, s ellehetetlenítette a további koalíciós együttműködést is. Emellett óriási tekintélyvesztést okozott a politikának és az egész országnak, aminek akár büntetőjogi következményei is lehetnek.

Az FPÖ azzal fenyegetőzik, hogy lemond mindegyik minisztere, ha a kancellár felmenti a belügyminisztert.

EGYELŐRE MARAD A BELÜGYMINISZTER

A miniszter körüli vita csak tovább bomlasztja a kormányt. A civakodás hatására Kurz tegnap jelezte: egyelőre nem meneszti Kicklt, aki azzal vádolta meg a koalíciós partner ÖVP-t, hogy a Strache-ügyet hatalma kiterjesztésére igyekszik felhasználni a kormányban.

Nincs vége tehát a botránynak a leginkább érintettek lemondásával és a soron kívüli parlamenti választások bejelentésével. Sőt nemcsak Ausztriában elemezgetik az ominózus találkozóról közzétett felvételeket, hanem másutt is, hiszen sok mindenről szó esett a hosszúra nyúlt megbeszélésen, amelyről valószínűleg egy titkosszolgálat készített videofelvételt. Persze az is lehet, hogy egy ismeretlen „jóakaró”.

Az ibizai villában Strache és Gudenus arról beszélgettek az Ausztriában 250 millió eurót befektetni szándékozó Aljonával, hogy a hölgy miként tudna résztulajdont szerezni az ország legfontosabb bulvárlapjában, a Kronen Zeitungban, s ezen keresztül – a „tájékoztatás” áthangolásával – befolyásolni a (2017 őszi) parlamenti választási kampányt az FPÖ javára, valamint ezért a támogatásért cserébe hogyan juthatna később állami megrendelésekhez, megbízásokhoz (osztrák adófizetői pénzekhez) túlárazott közbeszerzések segítségével. (Aljona alighanem azzal is elnyerte tárgyalópartnerei jóindulatát, hogy előzőleg Vlagyimir Putyinhoz közeli üzletembernek nevezte nagybátyját, a dollármilliárdos Igort.)

„Ha átveszi a Kronen Zeitungot a választás előtt három héttel és eléri, hogy nyerjünk, bármiről beszélhetünk” – biztatta a hölgyet Strache, aki arról is beszélt, hogy idővel televíziós csatornák is kellenének neki.

SZERBIA FANTASZTIKUS ORSZÁG

Különös módon az FPÖ-vezért egyáltalán nem zavarta a nőnek az a megjegyzése, hogy a lapvásárlásra szánt pénz nem tiszta forrásból származhat. Strache talán meg sem lepődött ezen, hiszen maga is eldicsekedett azzal, hogy néhány gazdag osztrák 500 ezer és kétmillió euró közötti összeget fizetne pártja közhasznú alapítványának, a hatóságok (számvevőszék) megkerülésével.

Felvetette ugyanakkor, hogy Ausztriában olyan médiaviszonyokat szeretne kialakítani pártjának, mint amilyet a magyar kormányfő hozott létre. „Orbánéhoz hasonló médiabirodalmat akarunk felépíteni” – hangoztatta, és azonnal be is ajánlott egy osztrák üzletembert (strómant), aki a terv megvalósításában részt vehetne.

Szerbiáról is mondott szépeket, bár befektetésre nem ajánlotta, miként Horvátországot sem, amelyet ráadásul kocsisokat megszégyenítő jelzővel minősített. A mi hazánkat ugyanakkor „fantasztikus országnak” nevezte.

ÖT SZÁZALÉK MÍNUSZBAN AZ FPÖ

A kimerítő megbeszélés végül eredménytelenül ért véget. A tervezett nagy befektetésből nem lett semmi, a gazdag orosz nő eltűnt, pedig Strache szerette volna az üzletet. Bár a botrány kirobbanása után a bukott FPÖ-elnök, alkancellár azt állította, Aljonával csak egyszer egyeztettek (Ibizán), médiahírek szerint ez nem igaz. Bizonyítékokkal igazolható, hogy az FPÖ és a hölgy megbízottai Bécsben még többször is találkoztak.

Sebastian Kurz bécsi sajtóértekezletén az előrehozott választásokról beszélt (Fotó: AP/Beta)

Sebastian Kurz bécsi sajtóértekezletén az előrehozott választásokról beszélt (Fotó: AP/Beta)

Strache bocsánatot kért a videón látható viselkedéséért. Azzal védekezett, hogy az ibizai találkozón részeg volt, s azért „viselkedett úgy, mint egy tinédzser”. Igaz, elismerte: „hülye és felelőtlen” dolgokat mondott.

Pedig „csak” korrupciós „megoldások” lehetőségéről beszélt. A valóságban azonban nem jött létre semmi abból, amiről egyezkedtek. A (megalapozott) gyanú azonban épp elégségesnek bizonyult egy olyan társadalomban arra, hogy vegye a kalapját. Pártja népszerűsége is nagyot (öt százalékot) esett az utóbbi két napban.

A GYANÚSAKRA MUTOGATNAK

Ráadásul Ausztriában széles körben elterjedt a vélemény, hogy egy demokráciában megengedhetetlen a piszkos pénz és az azon vett médiatámogatás a hatalmi ambíciók érvényesítéséhez. Még akkor is, ha az orosz (horribile dictu!: a Kreml pórázán tartott) „befektetőtől” származik. És persze az a „megoldás” sem elfogadott, hogy a törvénysértő, ámde remélt egyezségért, illetve befektetésért cserébe valamelyik „fejes” korrupt módon történő állami pénzvisszaosztást ígér.

A történtek miatt Ausztriában, és több másik uniós országban, ismét egyre többet beszélnek arról is, hogy Putyin oligarchái és az európai szélsőjobb között pénzügyi kapcsolat áll fenn. Sokan már gyanúsnak vélt politikusokra mutogatnak. Egyre gyakrabban hangzik el a Moszkvával szívélyes viszonyt ápoló Marine Le Pen, a francia szélsőséges Nemzeti Tömörülés (RM) elnökének vagy Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter, Liga-elnök neve.

A Kreml tegnap tagadta, hogy bármi köze lenne a Strache-botrányhoz vagy az állítólagos orosz nőhöz.