2024. április 19., péntek

Túszejtés, tűzvész, helikopterek...

Filmbe illő akciójelenetek Újvidék főterén a rendőrség és tűzoltóság újoncainak bemutatóján

A képzett rendőrök, életmentők és tűzoltók biztonságosabb társadalmat jelentenek, azok az energiaforrások, amelyeket az állam képzésükbe fektet, mind megtérülnek, mert a polgárok jobban védve érzik magukat a különféle veszélyforrásoktól, hangzott el ma Újvidék főterén, a Rendőrségi Oktatási és Kiképzőközpont (COPO), a Tűzoltó és Életmentő Egységek Kiképző-központja (VSJ), valamint a Bűnügyi Tudományok Rendőrségi Kara (KPU) végzős hallgatóinak ünnepélyes díszszemléjén.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

 Az állam biztonságról gondoskodó szektorában már holnaptól 711 új alkalmazott dolgozik, ennyien vonultak fel ma Újvidéken a Szabadság téren. Az ott megjelent politikusok és a polgárok harcművészeti bemutatót, cselgáncs- és karate-fogásokat, önvédelmi technikákat, de szimulált túszejtő akció megoldását, a különleges terrorizmus elleni egység (SAJ) bevetését, és tűzoltó akciót is láthattak. A tér felett helikopterek köröztek, ezáltal tették teljessé a bemutató hangulatát.

A végzősökről szólva elhangzott: valamennyiük mögött számos lemondás, életútjuk megváltoztatása, nehéz vizsgák sorozata áll. Beszédében Nebojša Stefanović belügyminiszter fontosnak nevezte, hogy a rendőrség és a tűzoltóság is folyamatosan növeli kapacitásait, létszámát. Mint mondta, külön örül annak, hogy a 711 végzős között 125 fiatal hölgy is van, akik vállalt küldetésük során büszkén viselik majd egyenruhájukat.

Az új rendőrök és tűzoltók munkája kihívásokkal teli lesz, mutatott rá Stefanović, hosszú műszakok, éjjeli munka, megpróbáltatások várnak rájuk, egyes esetekben az életüket is kockára kell majd tenniük azért, hogy megmenthessenek másokat. Nincsen azonban nagyobb öröm annál, mint megmenteni valakinek az életét, ezért becsületesebb és tiszteletet parancsolóbb állás és hivatás sem létezik ennél, fogalmazott. Azt kérte valamennyiüktől, hogy mindig álljanak a polgárok szolgálatában, legyenek elérhetők az emberek számára. A rendőrség és a tűzoltóság létszáma az elmúlt öt évben háromezerrel megnövekedett, októberben további 700-al gyarapszik majd a biztonságügyi alkalmazottak száma, ennyien végzik el akkorra tanulmányaikat, harangozta be a miniszter. Arról is beszámolt, hogy az elmúlt években az állam sok mindent tett a belügyesek megélhetése érdekében: növekedtek a bérek, megkezdték a lakások építését, melyekhez a piaci ár alatt juthatnak hozzá, új felszerelést, egyenruhákat kaptak. Mindezzel a jövőben sem hagynak fel, ígérte meg a tárcavezető – folyamatos lesz a korszerűsítés.

Októberben újabb hétszáz rendőr és tűzoltó áll munkába (Fotó: Ótos András)

Októberben újabb hétszáz rendőr és tűzoltó áll munkába (Fotó: Ótos András)

A végzősök felvonulása a rendezvény végén (Fotó: Ótos András)

A végzősök felvonulása a rendezvény végén (Fotó: Ótos András)

Elismerésben részesültek az egyetem és a kiképzőközpontok legjobb eredménnyel végzett hallgatói, nevükben Dušan Filipović, az egyik díjazott beszédében kijelentette: nem fognak megtorpanni a kihívások előtt, s arra törekszenek majd, hogy kiérdemeljék a polgárok, környezetük teljes bizalmát.

Aleksandar Vučić államfő arról beszélt, hogy a végzősöknek, akik mától már a rendőrség és a tűzoltóság tagjai, mindig másokról kell elsősorban gondot viselniük, s csak másodsorban foglalkozhatnak saját magukkal. Mindenki azt várja el tőlük, hogy segítséget nyújtsanak minden nehéz helyzetben. Maga is úgy vélte, nincs becsületesebb hivatás a polgárok épségének szavatolásánál.

– Szerencsére mára már kinőttük azokat a nézeteket, amikor azt hittük, hogy a rendőrségnek és a biztonsági szolgálatoknak az erősítése a represszió jele. Ma már mindenki tudja, az erős rendőrség mindenekelőtt elégedett és magát biztonságban érző polgárt jelent – húzta alá Vučić.

Mint mondta, évről évre csökken a bűncselekmények száma, tavaly ismét 6,7 százalékkal volt kevesebb bűntény a 2017-ben jegyzett adatokhoz képest. Ezekkel a számokkal sem lehetünk viszont teljesen elégedettek, még hatékonyabb munkára van szükség, üzente a köztársasági elnök. Úgy fogalmazott, egyetlen bűnözőnek sem szabad biztonságban éreznie magát az utcán.

Az ünnepélyes felvonulást és bevetési bemutatókat a helyszínen megtekintette Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Igor Mirović vajdasági kormányfő és Miloš Vučević polgármester is. A jelenlévők néptáncot, a fúvós zenekar fellépését és könnyűzenei műsorrészt is láthattak.

NINCS ENNÉL FONTOSABB

Újságírói kérdésekre válaszolva az eseményt követően Koszovó témájáról is beszélt az elnök. Elmondta, hogy a parlament napirendjére tűzik a kérdést. Korábban mindenki azért bírálta őt, mert ezt nem tette meg, most pedig arról beszélnek, hogy ez valamiféle trükk. Vučić szerint semmilyen trükkről sincs szó, nincs ma olyan fontosabb téma Koszovónál, amellyel a parlamentnek foglalkoznia kellene. Kitért arra is, hogy az albán politikusoktól származó legújabb kijelentések, melyek a preševói körzet Koszovóhoz csatolását taglalják, minden realitást nélkülöznek és bizonyos személyek kívánságánál nem jelentenek többet.