2024. március 29., péntek

Petesejt- és spermabank nyílt Belgrádban

Az ivarsejt-donorok anonimok – Fizetség ellenében nem lehet adományozni

A belgrádi Szerbiai Klinikai Központ Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikáján ma megnyílt Szerbia első petesejt- és spermabankja.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szavai szerint a meddőségben szenvedő párok mostantól nem kényszerülnek külföldre utazni, hogy igénybe vegyék hasonló intézmények szolgáltatását. A Pink tv-nek nyilatkozva a miniszter hozzáfűzte, hogy az ivarsejt bankba egymillió eurót fektetett az állam, az alkalmazottak pedig különleges képzésben részesültek.

A miniszter elmondása szerint az intézményben a párok állami költségen az embrió-kryokonzerválást (embrió lefagyasztása), valamint ivarsejtjeik lefagyasztásának a szolgáltatását is igénybe vehetik. Az adományozók kizárólag ajándékozhatják ivarsejtjeiket, fizetségre nem számíthatnak. A női donorok 21 és 34 év közötti alanyok lehetnek, míg a férfiak legfeljebb 40 évesek lehetnek. Lončar arra kéri a polgárokat, hogy minél tömegesebben adományozzanak ivarsejtet és így segítsék azokat, akik természetes úton nem tudnak gyermeket nemzeni. Az ivarsejt-donorok anonimok, személyes adataikhoz senki sem férhet hozzá, kivételes esetben esetleg gyógyászati célból, mondta az egészségügyi miniszter.