2024. április 24., szerda

Rossz állapotban vannak az útjaink

Harminchárom millió dinár a város útjainak felújítására és karbantartására

Hétfőn munkagépek lepték el a Bosa Milićević utcát, ugyanis a Vojput Kft. munkatársai útfelújítási munkálatba kezdtek. Felmarták a régi aszfaltot, és új aszfaltréteggel vonták be. Az útfelújítást várhatóan kedden befejezik. Az aszfaltozást a szokásos évközi útfelújítási és karbantartási munkálatok részeként végzik el. Így az elkövetkező időszakban további hasonló munkálatokra számíthatunk városunk útjain. Arról, hogy pontosan mely utcákban és milyen jellegű útkarbantartási munkálatok várhatóak, Juhász Lászlóval, a Vojput Kft. szabadkai részlegének vezetőjével beszélgettünk.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a Vojput munkatársai a május elsejei ünnepek előtt új aszfaltréteggel látták el a Dimitrije Tucović utcát. Ezzel vette kezdetét városunkban az idei évi útfelújítások és karbantartások időszaka, amely a téli szolgálat kezdetéig tart majd.

– Az utak felújítására minden év tavaszán pályázatot ír ki a város, ennek alapján megkapjuk a munkát. Az aláírt szerződés szerint, amelyben a város vezetősége meghatározza mely utcákat kell felújítani, javítjuk, foltozzuk, aszfaltozzuk az utakat, vagy éppen az útpadkákat rendezzük – nyilatkozta Juhász László.

Felmarják a régi aszfaltburkolatot a Bosa Milićević utcában (Fotó: Gergely Árpád)

Felmarják a régi aszfaltburkolatot a Bosa Milićević utcában (Fotó: Gergely Árpád)

A részlegvezető elmondta, hogy az útfelújítási munkálatokra ebben az évben harminchárom millió dinárt irányzott elő a város önkormányzata, majd ismertette, hogy mely utcákban milyen útfelújítási munkálatokat végeznek el. A Bosa Milićević és a Zmaj Jovin utcában foltozást végeznek, az utóbbiban körülbelül kilencszáz méter hosszú szakaszon újraaszfaltoznak. A Szép Ferenc utcában a négyméteres úttestet ötméteresre szélesítik ki, és új aszfaltburkolattal vonják be. A Palmatić és a Matija Gubec utcákban szintén kiszélesítik az úttestet és új aszfaltburkolattal látják el. A Majsai úton foltozást végeznek és új aszfaltréteget visznek fel. Emellett számos olyan utcát, amely nem rendelkezik aszfaltfelülettel, kőzúzalékkal töltenek fel. Azt, hogy mely utcákban végzik el ezt a munkát, Juhász László nem tudta megmondani, ugyanis erről a városi önkormányzat még nem hozott határozatot. Továbbá azokban az utcákban, ahol magasabbak az útpadkák, egy szintbe hozzák a többi útpadkával. Ennél a munkánál is még várják az önkormányzat döntését, hogy melyik utcákban végezzék el ezt a munkát.

A fenti utcák a város központjában találhatók. Kérdésünkre, hogy a városhoz tartozó településeken várhatóak-e útfelújítási munkálatok, Juhász László azt válaszolta, hogy tudomása szerint útfelújítási munkálatok egyelőre nincsenek előirányozva, kisebb munkálatokat, mint a kátyúzás, azonban a környező településeken is végeznek. Ezzel kapcsolatban egy fontos tudnivalóra is felhívta a polgárok figyelmét.

Az útburkolatok általában hét-tíz évig bírják a terhelést (Fotó: Gergely Árpád)

Az útburkolatok általában hét-tíz évig bírják a terhelést (Fotó: Gergely Árpád)

– Szeretném felhívni a figyelmet, hogy mi nem döntünk arról, hogy mely utcákban végezzük el az útfelújítási munkálatokat, és az utak aszfaltozását. Mi csak a munkálatok kivitelezői vagyunk, tehát azt végezzük el, ami a városi önkormányzattal kötött szerződésben áll. Sajnos a város polgárai hiába hívnak bennünket azzal, hogy az utcájuk nagyon rossz, menjünk ki és aszfaltozzuk ki. Mi ebben a kérdésben nem dönthetünk – mondta Juhász László.

Az útfelújítások mellett a vállalat feladatai közé tartozik az utak karbantartása, mindenekelőtt az utak kátyúzása is.

– Az utak kátyúzása a város egész területén már folyamatban van. Ez a munka április 24-én elkezdődött, és augusztus végéig folyamatosan végezzük – mondta a részlegvezető.

Juhász Lászlótól azt is megkérdeztük, hogy milyennek látja a város útjainak állapotát.

A Bosa Milićević utca még az útfelújítás előtt (Fotó: Gergely Árpád)

A Bosa Milićević utca még az útfelújítás előtt (Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadkán az utak állapota nagyon rossz. A fejlett nyugat-európai országokban az utak élettartamát tíz évre irányozzák elő. Nálunk viszont az utak élettartama harminc-negyven évet tesz ki. Az útburkolatok általában hét-tíz évig bírják a terhelést. Az aszfalt kötőanyaga a bitumen, olyan mint a betonnál a cement. Hét-tíz év után a bitumen, mondjuk úgy, elfárad. Miután a bitumen elfáradt, az aszfalton kisebb repedések jelennek meg, amelyek szélesednek, majd hálós repedés jelenik meg, amelyekből kisebb, majd egyre nagyobb lyukak keletkeznek – magyarázta a részlegvezető.

Juhász László a fentiekhez hozzátette, hogy a kilencvenes években az utak karbantartására és felújítására egyáltalán nem fordítottak pénzeszközöket. Ezt a lemaradást szerinte évtizedek múlva tudják csak behozni.