2024. március 29., péntek

Brüsszel első kézből

Civil kerekasztal-beszélgetés Deli Andorral a szabadkai Lányi Ernő IME székházában

Péntek este az európai parlamenti választások apropóján civil kerekasztal-beszélgetést tartottak Szabadkán, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. A rendezvényen jelen volt Deli Andor európai parlamenti képviselő, Halasi Szabolcs tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási segédtitkár, Dobó István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja és a helybeli művelődési egyesületek, civil szervezetek tagjai.

Az egybegyűlteket Mihályi Katalin, a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte, majd Deli Andor ötéves parlamenti munkájának tapasztalatait osztotta meg a kerekasztal résztvevőivel. Elmondta, hogy kiállítások és konferenciák szervezésével igyekezett megismertetni az európai képviselőkkel a vajdasági magyarok számára fontos ügyeket.

Deli Andor ezt a feladatot nagyon fontosnak tartja, mert Brüsszelben sokan nem ismerik sem a vajdasági magyarságot, sem azt a térséget, amelyben élnek. Hozzátette, hogy brüsszeli munkájában nincs egyedül, hiszen szorosan együttműködik a VMSZ szerb parlamenti képviselőivel. Szerbia uniós csatlakozásával kapcsolatban arról beszélt, hogy sok nyugat-európai ország nem szeretné tovább bővíteni a közösséget. Ezt Deli Andor szűk látókörű szemléletnek nevezte, a nyugat-balkáni országok csatlakozása ugyanis új piaci lehetőségeket és új munkaerőt jelentene az Európai Unió számára. Szerinte emellett a kontinens biztonsága szempontjából is kívánatos lenne a csatlakozás. A Balkán mindig Kelet és Nyugat érdekeinek ütközőzónája volt. A csatlakozással a balkáni régió végérvényesen és visszafordíthatatlanul a nyugati országok sorába kerülne.

Deli Andor felszólalása után a kerekasztal résztvevői kérdéseket tettek fel a képviselőnek, olyan aktuálpolitikai kérdéseket érintettek, mint a migrációs válság, a Brexit vagy éppen az EP-választások várható kimenetele. Az est zárásaként Halasi Szabolcs és Dobó István szólaltak fel, akik az anyaországi támogatások jelentőségére hívták fel a figyelmet, és arra biztatták a jelenlévőket, hogy szavazatukkal támogassák a Fidesz–KDNP listáját.