2024. április 18., csütörtök

Jégverés a tordai határban

A legnagyobb kár a basahídi határban történt

Vasárnap este jégesővel kísért ítéletidő vonult végig Bánát egyes településein. Tordán 19 óra 10 perc körül kezdődött a vihar. A jég nem okozott nagyobb károkat az épületekben, ugyanakkor sok helyen tönkretette a kerti veteményeket, a gyümölcsösöket, a legnagyobb kárt pedig a basahídi határban okozta.

Dvorák Ede: Eddig sem várhattunk nagy hozamot (Fotó: Kecskés István)

Dvorák Ede: Eddig sem várhattunk nagy hozamot (Fotó: Kecskés István)

Három óra alatt négyzetméterenként hatvanliternyi csapadék esett, ennek következtében kisebb tavak keletkeztek a határban, ezekből igyekeztek tegnap levezetni a vizet. Becslések szerint a kár helyenként eléri a hatvan százalékot is. Egyébként a kora tavaszi szárazság után a tordai határban május elsejétől eddig 172 liter eső esett le.

– Az igazi vesztesek szerintem ezekben a jégverésekben a kalászosok, ezek már a vegetáció vége felé közelednek. Tehát itt nincs szó regenerációról. Az őszi árpa a legérzékenyebb, és azt károsította meg a legjobban a jég, valamint a búzát. A kukoricának, mivel még kicsi, van még esélye a regenerálódásra. A napraforgónál nagy kérdés ilyenkor, hogy mennyire jön rendbe. Ugyanis, ha a kis növénynek a vegetációs csúcsát elkalapálta a jég, akkor megtörténhet, hogy oldalágat indít és abból egy szerteágazó növény lesz, amit igazából nem is lehet meghagyni, mint vetést. Tehát az elkövetkező napok feltételezhetően megmutatják, hogy mi lesz a napraforgóból – mondta Dvorák Ede, a Tordai Földműves-szövetkezet igazgatója.

A valós kár felbecslése csak az elkövetkező napokban lesz lehetséges, de az első felmérések szerint az ítéletidő a tordai határnak körülbelül egyharmadát érintette.

– Május elsejétől 172 liter eső esett a mai napig, amit a föld nem tud elnyelni. A meglévő csatornahálózat amennyire lehetséges, levezeti a vizet, de ekkora mennyiséget nem tud elnyelni. Ez nagyon nagy mennyiség májusban. Sajnos a csapadék elosztása nem olyan volt, mint amilyet szerettünk volna. A tavaszi hónapok nagyon szárazak voltak, s most egy extrém május következett, ami ugyan egy kicsit javít majd a gabonák állapotán, de valójában csodára nem képes. Eddig sem volt várható nagy hozam, s ez után még annyi se – mondta a Tordai Földműves-szövetkezet igazgatója.