2024. április 25., csütörtök

Ünnepeltek a tordaiak

Falunap és templombúcsú volt a bánáti faluban

A rendezvényeiről is híres Tordán ezúttal is tartalmas műsorral várták a vendégeket a falunap alkalmából. Sok vendég érkezett határon innen és határon túlról, hazalátogattak az elvándoroltak is. Felpezsdült az élet a fogyatkozó faluban. Mindenki igyekezett szebbé tenni a környezetét, akárcsak a falu központját. A változékony időjárás ellenére minden szabadtári programot a terv szerint megtartottak.

Az ünnep kirakodóvásárral zárult (Kecskés István felvétele)

Az ünnep kirakodóvásárral zárult (Kecskés István felvétele)

Az ünneplés csütörtökön a búcsúi szentmisével kezdődött a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban. Megkoszorúzták az első és a második világháború tordai áldozatainak az emlékhelyeit, és elhelyezték a kegyelet virágait a falu szülötteinek, Dobai József helytörténésznek, Fejes István festőnek és dr. Berényi János növénynemesítőnek a szülői házánál. Amatőr alkotók műveiből alkalmi kiállítást nyitottak meg a helybeli művelődési otthon előcsarnokában. 
Pénteken horgászversenyt tartottak a horgásztavon, a falu központjában felállított színpadon pedig fellépett a nagykikindai Kurunci zenekar, a Dupla KáVé és Köteles Cindy. Szombaton főzőverseny volt, és amatőr együttesek léptek fel. Este az Ocho Macho zenekar koncertje volt műsoron, majd fellépett a Music Club Band tordai-muzslyai zenészek zenekara. Tűzijáték zárta a napot. 

– Örülünk annak, hogy az elmúlt napokban nagyon sokan látogattak el hozzánk, határon innen és határon túlról is. A horgászversenynek negyven, a tizedik főzőversenynek pedig több mint harminc részvevője volt. A zenekedvelők is sokan érkeztek a közelebbi és a távolabbi helységekből. Itt voltak testvértelepüléseink (a romániai Újszentes, a magyarországi Balástya, valamint Pacsér és Bácsfeketehely) képviselői, de érkeztek vendégek a romániai Zsombolyáról is. Szerencsénkre az időjárás is kedvezett – hallottuk Dobai Jánostól, a tordai helyi közösség elnökétől.

A vasárnap hagyományosan a szentmisének, valamint a vendégek fogadásának a napja, és nem maradt el a hagyományos kirakodóvásár sem.