2024. április 25., csütörtök
MOTOGP

Márquezek uralma

A Le Mans-i Francia Nagydíjjal folytatódtak a MotoGP küzdelmei, amely verseny a Ducatik diadalmenetét is hozhatta volna, ha nincs Marc Márquez, aki a Hondával képes volt maga mögött tartani az olasz motorokat. Az élről induló spanyolt az első körökben a gyári Ducati által idénre leigazolt és azóta most először az élbolyba kerülő Danilo Petrucci szorongatta, majd a táv felénél az Avintia Ducatival Jack Miller meg is tudta előzni Márquezt, de csak néhány körig maradt előtte, mielőtt a spanyol visszaelőzött, és végül kényelmesnek mondható előnnyel elsőként futott be a célba. A Ducati idén először jegyzett kettős dobogót, hiszen Andrea Dovizioso lett a második, Petrucci pedig a tavalyi év ugyanezen futama óta először végzett az első három között. A Yamahák zászlóját az ötödikként befutó Valentino Rossi cipelte, miközben csapattársa, Maverick Viñales balesetbe keveredett, a legutóbb Jerezben parádézó Petronas Yamahák pedig csak a 7–8. helyet tudták megszerezni a harmadik éve a királykategóriában lévő KTM egyik legjobb produkcióját nyújtó Pol Espargaró mögött.

A Márquez-rajongók nemcsak a MotoGP, hanem a másodosztály, a Moto2 futamának végén is örülhettek, hiszen ott Marc öccse, Álex másfél év elteltével először állhatott a dobogó tetejére. Most harmadszor és 2014 óta először fordult elő, hogy a különböző kategóriában versenyző két Márquez testvér ugyanazon a hétvégén nyert futamot. A Moto3-ban szintén hosszú szünet után tudott ismételni valaki: a skót John McPhee közel három évet várt arra, hogy megszerezze második diadalát.

A Francia Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 41:53,647, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +1,9 másodperc hátrány, 3. Danilo Petrucci (olasz, Ducati) +2,1, 4. Jack Miller (ausztrál, Pramac Ducati) +2,9, 5. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) +3,0 stb.

A bajnokság állása: 1. Márquez 95 pont, 2. Dovizioso 87, 3. Rins 75, 4. Rossi 72, 5. Petrucci 57 stb.

WTCR

Máris megy a számolgatás

Arra a zandvoorti pályára látogatott el ezen a hétvégén a túraautó-világkupa mezőnye, amelyet nemrég a Formula–1 is bejelentett jövő évi versenyhelyszíneként. Michelisz Norbert felemás eredményeket szállítva a bajnokság negyedik helyén továbbra is lőtávolon belül maradt az éllovasokhoz képest: az első futamot defekt miatt feladta, majd vasárnap egy hetedik és egy harmadik helyet jegyzett – utóbbi dobogót jó eséllyel csapatutasítás eredményeként, hiszen a legutolsó kanyarban ment el hyundaios kollégája, a tabellán nála rosszabbul álló Augusto Farfus mellett.

Az első és a harmadik futamot a svéd Thed Björk nyerte a Lynk & Co nevű kínai gyártó autójával – akiknél szintén kialakult némi csapatutasításos káosz, noha még a szezon felénél sem járunk. A bajnokság élén azonban a hondás Esteban Guerrieri távozott Hollandiából, köszönhetően annak, hogy behúzta a győzelmet a második versenyen. A hétvégét éllovasként kezdő Nestor Girolami ezúttal csak apró pontokat gyűjtögetett, a szintén Hondával köröző Tassi Attila viszont ezen a hétvégén is pontok nélkül maradt.

A bajnokság állása: 1. Guerrieri 161 pont, 2. Björk 149, 3. Girolami 135, 4. Michelisz 129, 5. Azcona 121 stb.