2024. április 20., szombat

„A sminkelés önkifejezési eszköz”

Albert Teréz 24 éves, és újdonsült péterrévei lakos. Szakmája szerint gépésztechnikus, tökéletes példája viszont annak, amikor a hobbi hivatássá válik valakinél. Nagyon sokoldalú, inspiráló fiatal nő, aki mindig mosolyog. Ez nem is különös, mivel azt csinálja, amit szeret. YouTube-csatornát üzemeltet, természetfotós, és sminkeléssel is foglalkozik.

– Blogger és vlogger vagy. Mit is jelent ez, mi a különbség, és te melyiket kedveled jobban?

– A blog írott forma, míg a vlogos videóban meséli el a történeteit. Mindkettőt az interneten publikálják különböző platformokon. A blogolás elég szabad téma, fotókkal és írással is történhet. Blogolással kezdtem még 2013-ban iskolai feladatként. Így ragadt végül rám a dolog. A videócsatornám pedig körülbelül két éve van meg, nagyon szeretem. Ez egy modernebb, népszerűbb és sokkal kényelmesebb formája az internetes naplóvezetésnek. A legelső blogbejegyzésem egy bemutatkozás, és a kedvenc zenéimről szól. Az első videóm pedig egy sminkvideó. Az egész a szépségápolás vonalon indult, de most már inkább beszélgetős videókat csinálok különféle témákban.

– Mennyi követőd van, és kik ők?

Nehéz feliratkozót szerezni, mert a népszerű videósokat hamarabb megkeresik. Jelenleg körülbelül 1050 feliratkozó van a csatornán, Instagramon pedig 750 körül. A sikerességet szerintem nem a követőszám, hanem a meglévő követők aktivitása jelenti, szóval mikor reagálnak egy bejegyzésre akár privát üzenetben, akár a hozzászólás szekcióban. A feliratkozóim több mint fele 25 és 50 év közötti nő, de vannak fiatalabbak és idősebbek is, de akad néhány férfi is közöttük.

– Természetfotózással is foglalkozol.

– Szeretem a természetfotózást, mert az sokkal spontánabb, mint mondjuk embereket fotózni. Szerettem kirándulni és közben megörökíteni a természet csodáit, szépségeit. A kedvenc képem egy búzamezőn készült egy nagyon régi, rossz minőségű digitális kamerával, és egy pillangót ábrázol. Ezzel bejelentkeztem egy természetvédő egyesület  fotóversenyére, és bejutottam. Végül ezt a képet eladták, a pénzt pedig jótékonysági célokra fordították.

– Térjünk át a sminkelésre! Hogy jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzál?

– Szerintem a sminkelés önkifejezési eszköz. 17-18 éves lehettem, mikor elkezdtem sminkelni magam. Játszadoztam a gondolattal, hogy  mennyire jó lenne ezzel foglalkozni akár mellékállásban, akár hobbiként. Az egyetem alatt döntöttem el, hogy elvégzek egy sminkiskolát és diplomát szerzek. Nemrég jutottam el odáig, hogy ezt megvalósítsam. Az újvidéki NYX sminkiskolába jártam, az oktatóm pedig Ana Petrović volt. Itt nemzetközi diplomát kaptam az alapképzésről. Szeretnék majd emellett továbbképzésekre menni, amit legtöbbször nagyon komoly sminkmesterek tartanak. A kurzus előtt úgy gondoltam, hogy tudok sminkelni, és elég ügyes vagyok, lényegében csak a diploma miatt szerettem volna elvégezni. Időközben viszont rájöttem, hogy vannak dolgok, amit nem lehet internetről vagy saját tapasztalat alapján megtanulni. Nagyon szembetűnő lehet a különbség egy diplomázott sminkes és egy hobbisminkes munkája között, úgyhogy egy pillanatig sem bánom, hogy megtettem ezt a lépést.

– Máson is kipróbáltad már tudásod?

– Igen, leginkább esküvőre szoktak sminket kérni. Erre nem annyira népszerű a professzionális sminkelés, mint mondjuk nagyobb városokban. Például Újvidéken akár egy péntek esti bulihoz is szoktak sminkeshez járni a nők.

– Hol tudod népszerűsíteni magad?

– A fiatalokat legegyszerűbb internetes platformokon elérni, de sokan ajánlanak egymásnak, ismerősöknek, barátoknak.