2024. április 24., szerda

Đurić: minden további lehetőségről szó lesz

Marko Đurić szerint a Pristinai vezetés ideges

Szerbia elnöke Aleksandar Vučić pénteken Belgrádban tanácskozik a Szerb Lista képviselőivel, továbbá az összes koszovói székhelyű, szerb illetőségű intézmény vezetőjével – jelentette be sajtótájékoztató keretében Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője.

Az említett találkozó keretében arról lesz majd szó, milyen további lépéseket tesz majd a négy észak-koszovói önkormányzat és vezetősége.

Đurić egyuttal azt is kihangsúlyozta, igen elégedett azzal az együttműködéssel, amely a szerb kormány és a koszovói szerbek megválasztott vezetői között fennáll. A tisztségviselő arra is rámutatott, a Szerb Listára 5827 szavazattal több érkezett, mint a legutóbbi választás alkalmával, 2017-ben. Mindez a szerb kormány olvasatában a koszovói szerbek összetartásának és megmaradni akarásának nagyszerű bizonyítéka.

Mint ismeretes, a zömmel szerbek lakta községekben azért kellett előrehozott választást tartani, mert az önkormányzati vezetők novemberben lemondtak és munkájukat azóta sem végezték. Ez a koszovói szerbség válasza volt arra, hogy Pristina 100 százalékos védővámot vetett ki szerb és Bosznia-Hercegovinai termékekre.

Marko Đurić a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy ma szándékában állt szerb családoknak segítségül 10 traktort adományozni Lešak városában, de ebben a pristinai vezetés megakadályozta.

Előzetesen bejelentett látogatásról beszélünk, az iroda mindenben a Pristinai vezetés által megszabott feltételeknek megfelelően járt el. Az, hogy a látogatásra nem kaptam engedélyt nem lehet véletlen, megitélésem szerint a koszovói döntéshozók idegességét bizonyítja – jelentette ki a Koszovó-ügyi iroda vezetője.