2024. április 25., csütörtök

Leszüretelte a jég a gyümölcsöt

Vajdaságban átlag ötven liter eső hullott néhány óra alatt – Csütörtökig marad a változékony idő

Sok helyütt jégveréssel kisért eső zúdult le vasárnap délután és este Szerbiában, volt olyan település, ahol tíz-húsz percen át tartott az ítéletidő. A főképp Bánátot, Belgrádot és Nyugat-Szerbiát elért kiadós csapadék és jégeső ideje alatt több mint 15 ezer villámcsapást számoltak össze a meteorológiai intézet szakemberei. Csak Čačakon több mint kétezer villámot észleltek, de ezzel még nem dőlt meg a korábbi rekord: ugyanebben a városban 2014 júliusában két óra alatt 2670 villámot jegyeztek.

A basahídi határban okozta a legnagyobb kárt az eső és a jég – egyes helyeken ma is tóra hasonlított a határ (Kecskés István felvétele)

A basahídi határban okozta a legnagyobb kárt az eső és a jég – egyes helyeken ma is tóra hasonlított a határ (Kecskés István felvétele)

Vajdaságban nagy mennyiségű csapadék hullott, helyenként jégesőt is észleltek. Újvidéken már 19 óra előtt esni kezdett, a szél is felerősödött. Nagybecskereken 35 liternyi csapadék hullott egy óra alatt, ez a város tartja ebben a rekordot. Nagykikindán egy óra alatt húsz liter esőt jegyeztek, összesen azonban 66 liter hullott négyzetméterenként, itt volt a legtöbb eső. Palicson 18, Újvidéken pedig 14 liter csapadék esett. Átlag 50 liter csapadék hullott Vajdaságban vasárnap, mindössze néhány óra alatt.

Az este és az éjszaka folyamán Szerbiában 829 jégvédelmi rakétát lőttek ki nyolc radarállomásról – erősítette meg a mezőgazdasági minisztérium a hírügynökségeknek.

Az említett adat egyébként azt jelenti, hogy mintegy három óra alatt kilőtték az egyébként egy év alatt elhasznált rakéták mennyiségének a tíz százalékát. A beszámolók szerint a nyolc radarállomás mellett 31 rakétát aktiváltak a négy új valjevói megfigyelőállomásról is.

Tizenötezer villámot észleltek az ország területén (Fotó: Beta)

Tizenötezer villámot észleltek az ország területén (Fotó: Beta)

HÁZRA ESETT A RAKÉTA

Čačakon, Ivanjicán, Lučaniban nagy károk keletkeztek a termőföldeken és a gyümölcsösökben, megtizedelte a jég a cseresznyét, az almát és a sárgabarackot is. Bratislav Zečević, a čačaki rendkívüli helyzetekkel foglalkozó stáb vezetője arról számolt be, hogy a város területének mintegy felét érintette a 19 órakor kezdődött kiadós esőzés és jégverés. Tegnap a város 19 helyi közösségének területén döntöttek a rendkívüli helyzet bevezetéséről – adta hírül a Nyugat-Szerbia hangja hírportál. A község más településein is vannak károk, a legtöbb jég Miokovci és Prijevor falvakban hullott, a sárgabarackot érte a legnagyobb baj a nem várt jégeső miatt. Több tucatnyi udvart öntött el a víz, egyes helyeken nem bírta el a hatalmas mennyiségű csapadékot a csatornahálózat, kiöntött a szennyvíz. Más problémák is felléptek: két jégelhárító rakéta Čačakon épületekre zuhant vissza: az egyik a Domis magánvállalat üzemének tetőszerkezetébe fúródott, a másik pedig a városhoz közeli Beljina faluban landolt Dragan M. családi házán. A bútorgyárban nagy kár keletkezett, a rakéta átlyukasztotta a tetőt, és víz öntötte el az üzemet. A családi házon néhány cserép tört össze. Ma mindkét helyszínről eltávolították a rakéták maradványait.

JÉGVERÉS, TÖBB FELVONÁSBAN

Ivanjica községben még 18 óra tájban kezdetét vette a heves esőzés, melyet viharos erejű szél kísért, majd jég is hullott. Lisa, Dubrava, Bukovica, Radaljevo, Pridvorica és Prilike falvakban okozta a legnagyobb károkat az ítéletidő. Ivanjicán és környékén, a beszámolók szerint, többször is erőteljesen hullani kezdett a mogyoró nagyságú jég. Itt elsősorban a málnát verte el, de más gyümölcsökben is kárt tett. A nem túl jó állapotban lévő helyi útszakaszoknak sem tett jót a sok csapadék. Egy óra alatt mintegy kilencven jégelhárító rakétát lőttek ki a községben, erről már Momčilo Mitrović polgármester beszélt ma. A beavatkozásnak köszönhetően mérsékelték a jégverés intenzitását, ami nagy eredmény még akkor is, ha nem sikerült a jégesőt teljesen kiküszöbölni – állapította meg.

Lučani község területét sem kerülte el az ítéletidő. A legtöbb eső és jég Rti, Viča, Dučalovići, Kaona, Gornja Kravarica és Donja Kravarica falvakban hullott. A termőföldeken tetemes kár keletkezett – számoltak be a helybeliek a médiának.

ÚJABB ZIVATAROK ALAKULHATNAK KI

Belgrádba valamivel később, 19.40 körül érkezett meg a heves esőzés. A szennyvízelvezető rendszer az illetékes beszámolója szerint kiállta a próbát, a város alacsonyabban fekvő részeiben azonban sok helyütt megállt a közlekedés, mert óriási pocsolyák, tavak keletkeztek. Goran Vesić polgármester-helyettes elmondta, hogy a vízelvezető rendszer hiányosságainak következtében ilyen esetekben gondok keletkezhetnek bizonyos, kritikusnak számító pontokon, az illetékes szolgálat tizenkét csoportja azonban folyamatosan járta a terepet, feltérképezte azokat a helyeket, amelyeket könnyebben ellephet a víz, és intézkedett. Belgrádot is elérte a jég, a város központjában 20 óra után hullott jégeső. Ljigről is hasonló beszámolók érkeztek, sok csapadék és jég is hullott az est folyamán.

A meteorológusok előrejelzése szerint a következő napokban is várhatók esők és zivatarok. Újságírói kérdésre, hogy visszatérhet-e ismét a tegnapelőtt esti ítéletidő, a szakértők nem akartak állást foglalni, mert – mint mondták– ezt csak érkezése előtt néhány órával lehet biztosan tudni. Mindenesetre továbbra is a nap nagyobb részében enyhe, napsütéses lesz az időjárás, délután és este pedig helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Nyitókép: A basahídi határban okozta a legnagyobb kárt az eső és a jég – egyes helyeken ma is tóra hasonlított a határ (Kecskés István felvétele)