2024. április 20., szombat

Úton, útfélen

A Fruška gora-i gyorsforgalmi út építése már az év végén elkezdődhet

Ana Brnabić kormányfő megítélése szerint a kínai China Communication Construction Company (CCCC) vállalat hatáskörébe tartozó projektumok, amelyeket Szerbia területén valósítanak meg, nagyon jól haladnak. Brnabić szerint a vállalattal Szerbia nagyon jó kapcsolatot tart fenn – áll a kormányközleményben, amelyben a kormányfő és a kínai vállalat találkozójáról számolnak be.

Részletezve, hogy miről is tárgyalt Brnabić ma a kínai vállalattal, közölték, hogy a egyebek mellett a 11-es közúti folyosó Preljina és Požega közötti szakszának megépítése volt terítéken. Ennek az útszakasznak a hitelszerződése jelenleg a parlament előtt van, többek között annak elfogadásáról folytatnak vitát a képviselők, az állam ugyanis 445 millió dollár  hitelt vesz fel az Export-Import Kínai Banktól ennek az útszakasznak a megépítésére.

Brnabić reményét fejezte ki, hogy már az év végén megnyithatják a 11-es közúti folyosó Surčin és Obrenovac közötti szakaszát, ami Belgrád kerülőútjának számít majd, és hozzájárul a forgalom csökkentéséhez Belgrádon keresztül.

Nemcsak Belgrád környékén és Közép-Szerbiában folynak útépítő munkálatok, hanem hamarosan Vajdaság területén is.

– Arra összpontosítunk, hogy a Fruška gora-i közúti folyosón az Újvidék–Ruma  gyorsforgalmi út munkálatai még az idén, az év utolsó negyedében megkezdődhessenek – emelte ki Brnabić.

A kínai CCCC vállalat képviselő, a közleményben foglaltak szerint, megköszönték a szerb kormány bizalmát, majd hangsúlyozták, hogy az útépítés során, mint eddig is tették, minőségi munkát végeznek majd, a legkoszerűbb tecnikákat alkalmazzák, és tiszteletben tartják a határidőket.

A tárgyalás során kitértek arra a kínai–szerb ipari parkra is, amely Belgrádban épül, és elégedetten nyugtázták, hogy a munkálatok megfelelő tempóban haladnak, és hangsúlyozták, az együttműködésük már a jövőbe néz, hiszen már készül a Požegatól Boljareig, vagyis a Montenegró határáig vezető autópálya projektuma.