2024. április 20., szombat

Átjárható lesz a hármas határ

A DKMT Eurorégió az EU támogatásával fejlődik – Őszre megnyílik a Kübekháza–Rábé-határátkelő

Szombaton két napra megnyílt a szerb–magyar–román hármas határ Észak-Bánát csücskében, a viharsarokban található Rábé falu mellett. Úti okmányokkal szabadon közlekedhettek a személyszállító járművek Rábé–Kübekháza és Óbéba között. Mindez ősztől kezdve mindennapossá válhat.

Ognjen Bjelić a DKMT Eurorégió gazdaságélénkítő és kapcsolaterősítő jelentőségét emelte ki (Gergely József felvétele)

Ognjen Bjelić a DKMT Eurorégió gazdaságélénkítő és kapcsolaterősítő jelentőségét emelte ki (Gergely József felvétele)

A hármas határ ünnepélyes megnyitóját hagyományosan az örömóda, az Európai Unió himnusza vezette be, a három ország, a három szomszédos régió elöljárója: Temes megye képviselője, Kalin Dobra, Kakas Béla, Bács-Kiskun megye közgyűlésének elnöke és Ognjen Bjelić, a Tartományi Regionális Fejlesztési és Nemzetközi Kapcsolatok Titkárságának vezetője méltatta a DKMT Eurorégióban megindult beruházások jelentőségét, amelyekből a három szomszédos ország, Szerbia, Magyarország és Románia polgárai egyformán profitálhatnak.

A hármas határ menti települések diákjainak szokásos futóversenye után a DKMT Eurorégió képviselői a közeli romániai Óbébán tanácskoztak az Európai Unió által támogatott projektumok folytatásáról. Kern Imre, a közlekedési minisztérium államtitkára beszámolt a három szakaszban épülő Belgrád–Budapest-gyorsvasút és a tervezett Szabadka–Bácsalmás–Baja-vasútvonal újjáépítésének előkészületeiről. A Kübekháza–Rábé-határátkelőhely megnyitásával kapcsolatban elmondta, hogy a Rábétól a hármas határig hiányzó csaknem egy kilométeres út az Európai Unió anyagi támogatásával őszig elkészül. A magyar oldalon már épül a kübekházi bevezető útszakasz, ennek tükrében legkésőbb őszre meg fog nyílni az új határátkelőhely, amelynek infrastruktúráját a magyar fél építi ki.

A díszülésen emlékplakettet adtak át mindazoknak, akik sokat tettek a DKMT Eurorégión belül megvalósult projektek sikerességéért. Szabadka, Tompa és Ásotthalom az OPTI-BIKE projekt megvalósításáért részesült elismerésben. A díjat Újhelyi Ákos, Szabadka Város Tanácsának gazdasági megbízottja vette át. Az Interreg-IPA keretében valósult meg a 2,5 millió eurós projektum, ebből az EU 85 százalékot fedezett, a fennmaradó részt pedig a partnertelepülések, Szabadka, Ásotthalom és Tompa teremtette elő.