2024. április 25., csütörtök

Fel kell készülni a városi villámárvizekre

Szélsőséges időjárást előrejelző rendszeren munkálkodnak szegedi és újvidéki kutatók

Újvidéken minden évben feljegyeznek egy vagy két olyan záporesőt, amelyek helyi áradást idéznek elő. A felhőszakadásszerű esőzés elönti az úttestet, a pincéket, a házak udvarát és kertjét.

Az Urban-Prex elnevezésű projektum révén adatok gyűjtésével és rendszerezésével szeretnék felkészíteni az illetékeseket és a lakosságot a villámárvizeket okozó nagy esőkre a magyar–szerb határtérségben. A projekt keretében 19 csapadékmérő állomást létesítenek Újvidéken, és 10 létesítményt alakítanak ki Szeged tágabb környezetében, ezenkívül négy közintézmény kap csapadékvízgyűjtő rendszert, így az összegyűjtött vízzel a nyári aszályos időszakban öntözni lehet majd az intézmény zöldfelületét.

Az Európai Unió Interreg–IPA–CBC Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési program által finanszírozott projekt keretében tegnap műhelymunkát tartottak Újvidéken, a Vajdaság Gazdasági Kamarában.

Égszakadás Újvidéken (Fotó: Dávid Csilla)

Égszakadás Újvidéken (Fotó: Dávid Csilla)

A kétéves projektum összértéke 750 ezer euró. Az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara az újvidéki Városi Víművekkel és a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve valósítja meg a szükséges lépéseket – tette közzé dr. Stevan Savić, az Urban-Prex projektum menedzsere, a Természettudományi Kar munkatársa.

Újvidéken több mint húsz olyan helyet határoztak meg, amelyet veszélyeztethetnek a pluviális, azaz a nagy mennyiségű csapadék okozta árvizek. Ugyancsak sarkalatos probléma, hogy az aluljárókat is elönti a víz, s ennek következtében gyakran leáll a forgalom.

– A projektum révén idejében értesülhetünk a szélsőséges csapadék közeledtéről, így kellő időben megtehetjük a szükséges intézkedéseket. Amikor nagy eső esik, egyik rendszer sem képes átengedni megfelelően a nagy mennyiségű csapadékot, ezért változást kell kieszközölnünk a közlekedés terén, le kell zárnunk az utakat a város néhány pontján. A vízelvezető rendszer Újvidéken egyébként kiválóan működik, de az a fontos, hogy a vízaknák mindig tiszták legyenek. A nagy esőzések után munkatársaink a terepen felmérik a kialakult helyzetet. Ezért fontos, hogy megfelelőképpen felkészüljünk az előrejelzések révén – mondta Gvozden Perković, a vízművek és csatornázási közvállalat igazgatója.

Szegeden jelenleg a csapadékmérő állomások kihelyezésénél tart a projektum. Az adatok idővel mindenki számára elérhetővé válnak a projektum weboldalán (www.urban-prex.org) – ismertette Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense, az Urban Prex projektum szakmai vezetője.

– Az előrejelzési rendszer révén két napra előre próbáljuk megmutatni e területeken, hogy várható-e heves csapadék, és ezáltal felkészülési lehetőséget adunk a lakosoknak és a város cégeinek is. Jó példa erre, hogy Szegeden van számos záportározó tó, s az előrejelzés ismeretében ezeknek a tavaknak a vízszintjét előre le lehet csökkenteni, hogy a nagy mennyiségű csapadék ne okozzon elöntéseket – mondta Gál Tamás.

Hozzátette, hogy a projektum harmadik célja egy zöld infrastruktúrát alkalmazó vízkezelési stratégia.

– Napjainkban gyakori az olyan heves esőzés, amikor egy nap alatt akár egyhavi csapadékmennyiség is lehullik. Az a célunk, hogy minél gyorsabban levezessük azt a vízmennyiséget, amit a csatornák nem igazán bírnak el. S lehet, hogy már két nappal később öntözni kell a közparkjainkat. Ezekkel a stratégiákkal azokat a módszereket mutatjuk be a helyi lakosoknak és az illetékes szerveknek, hogy hogyan lehet a nagy mennyiségű vizet ott helyben megtartani, később ezzel enyhítve az aszályos környezetet a városban.