2022. január 19., szerda

Windows 10 trükkök

Szigorúbb beállítások

Ha előtelepített Windowszal érkezett a gépünk, vagy csak nem voltunk figyelmesek a telepítése során, érdemes egy pillantást vetni a rendszer adatvédelmi beállításaira a Gépházban. Az Általános részben találjuk például a lehetőséget, hogy letiltsuk a hirdetési azonosító használatát vagy az elindított alkalmazások listázását. A „Visszajelzés és diagnosztika” fülön pedig a diagnosztikai adatokat csökkenthetjük, ha nem tartunk igényt a személyre szabottabb élményre és javaslatokra. Ugyanitt mindenképpen válaszszuk a Soha lehetőséget a visszajelzéseknél és amennyiben az eszközadatoknál engedélyezett, úgy az Alapszintűt. Így a Windows viszonylag csekély mennyiségű adatot továbbít majd a Microsoftnak, leginkább az eszközazonosítót, a saját verzióját és a használt hardverek adatait. Tartózkodási hely alatt letilthatjuk, hogy a Windows 10 megállapítsa, éppen hol vagyunk, és ezt más appokkal is közölje. Ezt érdemes kikapcsolni, és egyben az előzményadatokat is törölni. Ahogy a többi fület is hasznos átnézni, az egyes alkalmazások hozzáférési engedélyei miatt.

Frissítések szabályozása

A Windows frissítéseinek telepítése elengedhetetlen a biztonságunkhoz. Másrészt néha a frissítések problémát okozhatnak, ahogy sokakat az is idegesít, hogy a rendszer zaklatja őket a telepítésük érdekében. Elméletben három lehetőségünk van a helyzet javítására: késleltethetjük, korlátozhatjuk és teljesen kikapcsolhatjuk a frissítéseket. A leghatékonyabb és egyben legradikálisabb – valamint a fenti okokból egyáltalán nem ajánlott – megoldás a frissítési rendszer teljes letiltása. Ha mégis ezt szeretnénk, a Windows+R kombinációra felugró Futtatás ablakba írjuk be a „services. msc” parancsot. A megjelenő listát rendezzük név szerint és keressük meg a Windows Update sort. A helyi menüjében válasszuk a Tulajdonságokat, és az Indítás típusát állítsuk Letiltvára, majd az OK-val mentsük el a beállítást. A Windows innentől fogva nem telepít frissítéseket, azaz biztonsági javítófoltokat sem. Éppen ezért időről időre vissza kell majd térnünk ide, hogy ideiglenesen engedélyezzük a frissítéseket. Ha ehelyett inkább a korlátozást választjuk és Kézi-re állítjuk a frissítéseket, elég magát a keresést elindítanunk alkalmanként. Az ideiglenes felfüggesztés egy másik, még kényelmesebb (de nem mindig működő) megoldása, ha a Gépházban a Hálózat és Internet alatt a kezdőképernyő „Kapcsolat tulajdonságainak módosítása” sorára kattintunk, és forgalmi díjassá minősítjük a kapcsolatot, amit a rendszer nem használhat frissítések letöltésére, hacsak nem engedélyeztük ezt külön a Frissítés és biztonság Speciális beállításaiban. Ezzel viszont más rendszerelemek vagy külső programok működését is befolyásolhatjuk, ha azokban hasonló tiltás működik a pénztárcánk védelmében. A harmadik és legbékésebb lehetőség a frissítések késleltetése, ehhez a Gépház Frissítés és biztonság menüjében a Windows Update fül alatt válasszuk a Speciális beállítások sort, ahol késleltethetjük és szüneteltethetjük a frissítéseket – legalábbis amíg megint el nem veszik a lehetőségét egy frissítéssel.

Ha mégis nagy szükségünk lenne a frissítésre (például friss támadások elleni védelemhez), még megpróbálkozhatunk egy speciális és kissé kockázatos megoldással. Éppen ezért előtte készítsünk biztonsági mentést rendszerünkről. Ezután, ha még nem lenne meg, töltsük le a Windows 10 lemezképfájlját a Media Creati onTool (https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209) segítségével, és a lemezképet kitömörítve vagy csatlakoztatva indítsuk el a setup. exe fájlt. A megjelenő segédprogramban válasszuk a „Frissítések letöltése és telepítése (ajánlott)” sort, majd amikor a program végzett az ehhez szükséges műveletekkel, a Telepítésre kész képernyőn ellenőrizzük, hogy személyes fájljaink és az alkalmazások megtartásával települne-e a frissítés. Ha nem, a „Megtartandó elemek módosítása” sorral átállíthatjuk, a Telepítés gombbal pedig végrehajthatjuk a frissítéseket. A hosszas művelet végeztével remélhetően már friss, vagy legalább frissíthető lesz a rendszerünk, de készüljünk fel arra is, hogy némelyik program vagy driver hibásan kezd működni, ezért újra kell majd telepítenünk.

Frissítési hibák kijavítása

A rendszeres frissítés a biztonság egyik alapja, ezért jelent különösen komoly gondot, ha a Windows Update-nek vannak problémái. Ilyen esetben először töröljük a helyi letöltési könyvtárát. Ehhez a Parancssorra lesz szükségünk, rendszergazdai jogokkal. Első lépésként állítsuk le a szolgáltatást a „net stop wuauserv”, majd a háttérben futó intelligens átviteli szolgáltatást a „net stop bits” paranccsal. Ezután a Fájlkezelőben keressük meg a C:\Windows\SoftwareDistribution mappát, és töröljük a teljes tartalmát. Végül indítsuk újra a szolgáltatásokat a „net start wuauserv” és „net start bits” paranccsal. Ha ezek után sem működik rendesen a Windows Update, töltsük le a Wudiagot. A böngészőben hívjuk be a https://aka.ms/wudiag oldalt, és mentsük le az eszközt a számítógépünkre. Ha ez megtörtént, indítsuk el, majd a bal alsó sarokban kattintsunk a Haladó feliratra és a Futtatás rendszergazdaként parancsra, ami újraindítja a programot, emelt jogokkal. Ezután a Továbbra kattintva a Wudiag nekiáll átvizsgálni a számítógépünket, és remélhetően elhárítja a problémát. Megeshet, hogy néhány frissítés, vagy akár csak egyetlen folt okozza a gondokat. Ebben az esetben egy másik Windows eszközre lesz szükségünk, hogy Windows 10 alatt letilthassuk a frissítéseket. A programot a https://support.microsoft.com/hu-hu/help/3073930 oldalról tölthetjük le, ha legörgetünk az „A „Show or hide updates” (Frissítések megjelenítése és elrejtése) hibaelhárító csomag letöltése most.” sorig. Indítsuk el az alkalmazást, kattintsunk a Továbbra, majd a Hide updatesre, és jelöljük ki a problémás frissítéseket. A Windows 10 onnantól nem próbálja majd telepíteni azokat.

P2P frissítések tiltása

Bár sokak szerint az interneten minden ingyenes, a frissítések eljuttatása a felhasználókhoz sávszélességbe és ezzel pénzbe kerül a cégeknek. A Microsoft ezért megosztotta ezt a feladatot velünk, hogy másoknak is továbbítsuk a frissítéseket. Ez persze a mi sávszélességünkbe kerül, ami lassítja az egyéb netes tevékenységünket (különben is mindenki tudja, hogy a P2P az egyféle torrentesbűnözős dolog is lehet). A helyzet orvoslására lépjünk be a Gépház Frissítés és biztonság menüjébe és kattintsunk a Speciális beállításokra, majd ott a Kézbesítésoptimalizálásra, végül kapcsoljuk ki a „Letöltések engedélyezése más számítógépek”-rőlt. Ez nem minden gépen és helyzetben lehetséges, a jól ismert „Egyes beállításokat a szervezet elrejt vagy kezel” általános kifogás miatt, de ez esetben általában alapbeállítások szerint is tiltott a P2P letöltés és megosztás.

Csöndesebb Műveletközpont

A Windows 10 új Műveletközpontja egy helyre gyűjti gépünkről az üzeneteket, tippeket, és az appok értesítéseit, hogy felhívja rájuk a figyelmet. Ez egyfelől hasznos, másrészt azonban – különösen a pörgősebb napokon – igen idegesítő lehet. Ha nem szeretnénk, hogy állandóan megzavarjon minket a felugró miniablakokkal, kikapcsolhatjuk az üzenetáradatot. Ehhez ismét a Gépházba kell ellátogatnunk, azon belül pedig a Rendszerbe, majd az Értesítések és műveletek sorra kattintva megjelenő oldalra. Az egyszerűség jegyében letilthatunk minden üzenetet egyszerre az „Alkalmazások és más küldők értesítéseinek megjelenítése” kikapcsolásával, vagy a listát végignézve az egyes appoknál engedélyezhetjük vagy tilthatjuk az üzengetést, a nevükre kattintva meglehetősen részletekbe menően finomítva a lehetőségeket (sima értesítés, szalag, hangjelzés, prioritás, egyszerre látható értesítések száma stb.). Adatvédelmi megfontolásból azonban családi és irodai gépek esetében érdemes letiltani azt, hogy a zárolási képernyőn is megjelenhessenek az értesítések. Ugyan ezt is szabályozhatjuk egyenként az alkalmazásoknál, de jobb a határozottság. Magát a műveleti központot is visszafoghatjuk kissé, a benne elérhető gyorsműveletek Ne zavarjanak gombjával, vagy ha a jobb egérgombbal rákattintva a központ ikonjára bekapcsoljuk a Nyugalmi időszakot.

Külső segítség adatvédelemhez

Még egyszerűbb megoldás olyan freeware eszközöket használni, mint például a ShutUp10 (https://www.oo-software.com/en/shutup10), ami jobban láthatóvá teszi az adatvédelmi lehetőségeket. A legjobb azonban, ha először magunk elvégezzük az alapvető változtatásokat, és csak azután futtatjuk a programot. Így kicsit jobban megismerhetjük a Windows 10-et, és tudni fogjuk, melyik kapcsolót hol találjuk – mármint a következő kezelőfelület-cseréig.

Visszafogottabb megjelenés

Az időjárás élő csempéje hasznossága miatt népszerű, de a többi négyszög állandó felületváltása sokaknak az idegeire mehet. A megoldás szerencsére egyszerű: kattintsunk a jobb egérgombbal a csempére és az Egyebek menüpontban az Élő csempe kikapcsolására. Persze meg is szabadulhatunk felesleges csempéktől, ha a jobb gomb lenyomása után a Levétel a Start menüről sort választjuk (az app természetesen elérhető marad pl. keresőből). Hiába tért vissza a Start menü, sokan a régi, Windows 7-es, vagy még korábbi változatára vágynak. Számukra jelenthet megnyugvást a Classic Shell (www.classicshell.net), legalábbis amíg működik, mert a fejlesztése sajnos leállt és kérdéses, hogy a tavaszi frissítéssel mennyire lesz kompatibilis. A minialkalmazás képes visszahozni a klasszikusabb Start menüket, sőt magát az ikont is lecserélhetjük a régire – ha szerzünk róla egy beilleszthető képet. A telepítés után azonnal be is ugrik az új változat helyett Windows 10-en, de a tetején lévő „Start menü (Windows)” ikonnal visszaválthatunk az eredetire.

Reklám- és ikonmentesítés

A komolyabb frissítések után a Windows szeret oktatómódba váltani, és megmutatni az újdonságokat, amire nincs feltétlenül szükségünk. Ezt szintén letilthatjuk az Értesítések és műveletek fülön a „Mutassa a Windows üdvözlőképernyőjét…” lekapcsolásával, ahogy a Tippek, trükkök és javaslatok megjelenítését is leállíthatjuk egy sorral lejjebb. Utóbbi kellemes mellékhatása, hogy az Edge-re váltással is kevesebbet fog piszkálni minket a rendszer. A  zárolási képernyőt még külön a Gépház/Személyre szabás alatt is érdemes ellenőrizni, ugyanis ott is akad egy kikapcsolható lehetőség érdekességek, hasznos ötletek és egyebek megjelenítésére – nyilván a mi érdekünkben. Abban sem feltétlen értünk mindig egyet a Windowszal, hogy milyen ikonokat mutat állandóan, és melyeket igyekszik elsuvasztani a Rejtett ikonok területre. Szerencsére elég könnyen kialakíthatjuk a saját csoportjainkat, csak kattintsunk a Gépházban a Személyre szabás menüre és a tálca fülre, vagy magán a tálcán jobb gombbal és a helyi menüben a tálcabeállításokat választva. Itt keressük meg az Értesítési terület sort, ami alatt az első link a tálcán megjelenő ikonok kiválasztásához vezet. Amit bekapcsolunk, az mindig látható lesz, amit ki, azt a rejtett ikonok között találjuk majd (természetesen csak akkor, ha a hozzá tartozó program fut). A legfelső kapcsolóval mindet állandóan láthatóra állíthatjuk ugyan, de érdemes csak azokat kiválasztani, amelyeknél fontos a visszajelzés, vagy innen akarjuk előhívni a kezelőfelületüket. Ha végeztünk a listával, visszatérve a fülre egy sorral lejjebb találjuk a rendszerikonok engedélyezési listáját, ahol viszont a lekapcsolt elemek teljesen eltűnnek az értesítési területről.

Fiókfüggetlen rendszer

A gépünkről kiáramló adatok korlátozásához vezető első lépés a helyi fiókra váltás. Sok felhasználó szinte reflexből végigkattintja a Microsoft-fiók használatát, amivel a Windows 10 egyes beállításokat és jelszavakat szinkronizálhat a különféle eszközeinken. Ez bár nagyon kényelmes lehet esetenként, ugyanakkor az érintett adatok a Microsoft szerverein haladnak keresztül, ami már nem mindenkinek tetszik. Szintén szüksége lehet az online fiókra mindazoknak, akik a Microsoft Store-ból vásárolnának – bár annak kivitele és kínálata még mindig nem javult eleget ahhoz, hogy ez tényleg komoly érv legyen. A jó hír, hogy utólag is bármikor válthatunk helyi fiókra. Ehhez csak lépjünk be a Gépházba, majd ott a Fiókok menübe és válasszuk a „Bejelentkezés helyi fiókkal” lehetőséget. Egyúttal változtassuk meg az adatszinkronizálási beállításokat is, ezt a Fiókok menü oldalsávjában a „Beállítások szinkronizálása” sorra kattintva és az új oldalon a legfelső kapcsoló Ki állásba billentésével tehetjük meg.

Windows appok törlése

Windows esetében talán kevésbé beszélhetünk úgynevezett programszemétről, de ettől még nem minden appjára tartunk igényt. Ezek közé tartozhat például a Microsoft Gasztronómia, Utazás, és más apróbb alkalmazások. Bár nem sok vizet zavarnak alapvetően, de többségüket simán eltávolíthatjuk, ha átnézzük a Gépházban az Alkalmazások listáját. Bár ritkán, de előfordulhat, hogy a Windows Store-ból letöltött appok nem jelennek meg itt, ezeket a Start menüben törölhetjük, ha jobb egérgombbal kattintunk rájuk és az Eltávolítás lehetőséget választjuk. Amennyiben egy nekünk nem tetsző microsoftos alkalmazástól egyik módszerrel sem tudunk megszabadulni, még van egy lehetőség. A keresőbe írjuk be a Powershell kifejezést, majd a jobb egérgombbal rákattintva indítsuk el rendszergazdaként. A megjelenő ablakba írjuk be a „Get-AppxPackage” kifejezést, és a futtatása után nézzük végig a listát a zavaró program után. Mivel itt a rendszer normális működéséhez szükséges alkalmazások is találhatóak, legyünk óvatosak! Ha megtaláltuk a célpontot, és ellenőriztük az interneten, hogy nem létszükséglet a gépünk számára, másoljuk ki a Name sor tartalmát és a „GetAppxPackage *app neve* | RemoveAppxPackage” paranccsal eltávolíthatjuk a rendszerből. (Chip nyomán)