2024. április 20., szombat

Rajtunk is állhat Európa jövője

Csütörtökön este Topolyán szerveztek fórumot a helybeli, a gunarasi, a bajsai és a zentagunarasi civil szervezetek vezetőivel a jövő hétvégén tartandó EU-s választások időszerű kérdéseiről. A találkozón több VMSZ-tisztségviselő és önkormányzati képviselő – köztük Kislinder Gábor polgármester – mellett megjelent Deli Andor EU-s parlamenti képviselő és Kovács Elvira parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke is. A résztvevőket Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, köztársasági képviselő köszöntötte, kiemelve, hogy a héten a civil szervezetekkel való találkozások, megbeszélések kerültek előtérbe.

– Nem titkolt szándékunk, hogy azért hívtuk össze önöket, hogy segítsenek rá erre a kampányra. Kérjék meg a tagságot, hogy éljenek a választás lehetőségével, illetve szavazati jogukkal, hiszen mi most először vehetünk részt ezen a választáson. Azért fontos számunkra, hogy legyen képviselőnk Brüsszelben, hogy olyan értékeket képviseljünk,  amelyek számunkra, vajdasági magyarok számára fontosak. Mi itt őshonos kisebbség vagyunk, és nem lehet bennünket egy lapon említeni azokkal a migránsokkal, akik néhány hónapja vagy hete érkeztek Európába – hangsúlyozta Fremond.

– Öt éve vagyok kint Brüsszelben az Európai Parlamentben. Akkor úgy jutottam oda ki, hogy Orbán Viktor miniszetelnök úr úgy döntött, hogy egységes, össznemzeti listát hoz létre, és minden határon túli közösség, még a nem EU-s tagországok is helyet kapnak a Fidesz delegáció listáján, hogy ezáltal részt tudjunk venni a parlamenti munkában – idézte fel Deli Andor európai parlamenti képviselőnk a kezdeteket. – Amivel ott Brüsszelben szembesülnöm kellett már akkor, 2014-ben, az volt, hogy Magyarország támadások alatt áll. Egy évvel később már következett a migrációs áradat és válság, s erre Magyarország, mint a gazdasági problémákra sem a megszokott módon találta meg a megoldást. Azóta látjuk, hogy a gazdaság milyen jól működik, és mennyire felpörgött, és ennek az egyik haszonélvezője a mi közösségünk is. Ugyanígy a migráció problémájára  sem a bürokrata megoldásokkal rukkoltak elő, hanem azt szorgalmazták, hogy ezt a vég nélküli áradatot meg kell állítani, és bizonyította, hogy ezt meg is lehet valósítani. Ezért és még nagyon sok kisebb-nagyobb problémás kérdés miatt sem hagyhatjuk, hogy a soron következő választás csak úgy elmenjen mellettünk. Sokszor hallom azt, hogy ez a hetvenezres szavazótábor itt nálunk csak csepp a tengerben az 500 milliós európai tömeghez viszonyítva, valójában érdemes-e nekünk törődnünk ezzel. A válaszom pedig az, hogy egyszerűen nem létezik olyan, hogy ötszázmilliós választói testület. Mindegyik tagállamban külön-külön tartják meg az EU-s választásokat, így a mi hetvenezrünket már nem ahhoz a nagy számhoz, hanem a magyarországi számhoz kell mérnünk, és tudjuk, hogy a legutóbbi választások alkalmával csak pár száz szavazaton múlott, hogy egy mandátummal többje vagy kevesebbje lesz a Fidesznek. Ezért ez a hetvenezres szám egyáltalán nem elhanyagolható – mondta Deli Andor.