2024. április 23., kedd

Emlékfalavatás Temerinben

A Nagy Háborúban elesettekre emlékszik a mezőváros

A temerini Impressum Polgárok Egyesülete a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től nyert támogatásból, valamint Tóth György Torontóban élő, Temerinből elszármazott adományából készítette el az első világháborúban elesett, vagy más módon a hazáért életüket áldozott temerini emlékfalát a Tájház udvarában. Ezen 6 márványtáblára került fel a több mint 300 hősi halott neve és születésének éve megjelölésével. Felkerült a táblára 30 olyan külföldi és vidéki személy neve is, származási helyük megjelölésével, akik a temerini hadikórházban váltak áldozataivá a nemzeteket és országokat értelmetlenül egymással szemben állító öldöklésnek.

Az emlékfal a Nagy Háborúban elesettek neveit megörökítő márványtáblákkal (Fotó: Góbor Béla)

Az emlékfal a Nagy Háborúban elesettek neveit megörökítő márványtáblákkal (Fotó: Góbor Béla)

A névsor, amely Fúró Dénes fiatal történész nemrégiben kiadott monográfiája alapján készült, hűen tükrözi a 100 évvel ezelőtti, Temerin etnikai és felekezeti viszonyait. A nagyszámú római katolikus magyar mellett németeket, pravoszláv szerbet, izraelitát, evangélikust, református és nazarénust is találunk közöttük.

– Tulajdonképpen egy nagyobb lélegzetvételű projektumról van szó, amelynek most értünk a végére. Úgy gondolom, hogy száz év után a Nagy Háborúban hősi halált halt, helybeli honfitársaink megérdemlik azt, hogy méltó emléket állítsunk nekik. Életüket adták egy értelmetlen háborúban, éppen úgy, mint a második világháborúban szintén mintegy 300-an, temeriniek. Ezek az emberek a legjobb korban lévő férfiak voltak – mondta Gusztony András, az Impressum egyesület elnöke.

Az emlékfal 8,5 méter hosszú és 3,5 méter magas, erre került a hat márványtábla a hősi halottak nevével, azzal, hogy a nevek mellett nem az elhalálozás, hanem a születés éve szerepel – mivel mindannyian az első világháborúban 1914 és 1918 között estek el. Az emlékfal előtti területet parkosították.

Az első világháború temerini áldozatai emlékfalának felavatására május 21-én, kedden délután 5 órai kezdettel kerül sor a Tájház udvarában (JNH utca 126.) a Szirmai Károly MME dalárdájának részvételével. Beszédet Gusztony András, a VMDP körzeti szervezetének, és az Impressum egyesületnek az elnöke mond. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az avatásra.